© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Zupa czekoladowa deserowa idealna na Święta. Ale nie tylko! Zwłaszcza jeśli jesteście łasuchami. Wbrew pozorom zupa czekoladowa deserowa wcale nie jest „aż tak słodka”. Jeśli użyjecie czekolady gorzkiej i deserowej będzie naprawdę idealna. Zupa czekoladowa deserowa to zupa na specjalne okazje – właśnie takie, jak pachnące Święta Bożego Narodzenia! Na pewno zjednoczy wszystkich przy stole w pełnym zachwycie. Pachnie świątecznie cynamonem, pomarańczą i czekoladą.

zupa czekoladowa deserowa

Składniki:

  • 115g czekolady deserowej 
  • 40g cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 cukier z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła
  • 950ml mleka
  • 1 mała chałka
  • opcjonalnie: skórka pomarańczowa, migdały w płatkach
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

W garnku wymieszać mleko, cukier, mąkę i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, gotować 2 minuty aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę deserową Wedla w kawałkach oraz gałkę i cynamon. Mieszać do rozpuszczenia. Przykryć folią – ale uwaga – nie garnek, tylko powierzchnię zupy! Odstawić na około 2 godziny do schłodzenia (można odczekać do 24h).

Chałkę pokroić na kromki. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni – lekko zbrązowić. Schłodzić i pokroić w kostkę, odstawić.

W niewielkim garnku, lub ewentualnie w kubku i mikrofalówce, roztopić masło z czekoladą gorzką.

Nalać schłodzoną zupę do miseczek, delikatnie ozdobić polewą z czekolady gorzkiej (jeśli zupa będzie dobrze schłodzona, a polewa jeszcze ciepła, to lejąc ją delikatnie na zupę, zauważycie, że polewa sama wypływa na wierzch tworząc piękne wzroki). Posypać podpieczoną chałką. Można także posypać skórką pomarańczową i migdałami.

zupa czekoladowa deserowa

zupa czekoladowa deserowa