© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Zielone tajskie curry z krewetkami – proste, pełne smaku, z możliwością dopasowania pikantności pod własne możliwości. Jeśli lubicie choć trochę kuchnię azjatycką, zwłaszcza tajską lub hinduską, koniecznie musicie spróbować tajskiego curry – zielonego, czerwonego albo żółtego. O czerwonym już było w naszych przepisach (Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry), więc kolej na zielone. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie własnej pasty, można skorzystać z kilku dostępnych w sklepach – są naprawdę całkiem niezłe. Zielone tajskie curry z krewetkami to esencja Tajlandii. Pamiętajcie, że curry to w dosłownym tłumaczeniu oznacza „sos”, a często właśnie całą potrawę. W Europie jednak bardzo często kojarzy się po prostu z mieszanką przypraw, czasem wymieszanych z olejem. A tutaj chodzi właśnie o całą potrawę, której składnikiem jest gęsty sos. Zielone tajskie curry z krewetkami (choć można krewetki zamienić choćby na kurczaka) pochodzi z centralnej Tajlandii. Jego „zieleń” bierze się z zielonych papryczek chili, a co ciekawe – w oryginalnej nazwie (Thai: แกงเขียวหวาน, rtgskaeng khiao wan) słowo „wan” odnosi się do „słodkości” koloru. Cała potrawa – zielone tajskie curry z krewetkami – bazuje na zielonym curry i mleku kokosowym – a więc mamy i kolor i słodkość mleka – ot, cały sekret ;) Zielone tajskie curry z krewetkami nie jest dużo słodsze od innych, a jego ostrość może być dostosowana do indywidualnych gustów, jednak zwykle jest bardziej pikantne od czerwonego curry. W zielonym tajskim curry, oprócz podstawowego składniki proteinowego (zwykle owoce morza lub mięso), zawsze znajduje się mleko kokosowe, zielona pasta curry, sos rybny i cukier, najlepiej kokosowy. Można do niego dodać bakłażana, zieloną paprykę lub inne zielone albo białe warzywa. W zależności od tego, ile dodacie mleka – curry będzie mniej lub bardziej gęste. Własną zieloną pastę curry przygotujecie z zielonych papryczek chili, szalotek, czosnku, galangalu, trawy cytrynowej, skórki limonki, nasion kolendry i kminu, białego pieprzu, soli i wywaru z krewetek. 

Przygotowanie zielonego tajskie curry z krewetkami polega na odpowiedniej, ale bardzo prostej technice. Podstawą jest podsmażenie pasty curry, tak by uwolniła maksimum aromatu. Dopiero potem dodaje się mleko kokosowe i inne składniki. Zielone tajskie curry z krewetkami można podawać samo, ale także z ryżem albo makaronem ryżowym. 

tajskie zielone curry z krewetkami

Składniki:

  •  0,5kg krewetek, świeżych lub gotowanych
  • 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych albo sezamowego
  • 1 duża cebula
  • pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
  • 1-2 łyżeczki zielonej pasy curry
  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
  • 250g pomidorów
  • świeża kolendra
  • limonka
  • zielona papryczka chili (ilość wg możliwości :))
  • opcjonalnie tajska bazylia

Wykonanie:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej; wrzucić poszatkowaną cebulę – podsmażyć na złoto. Zmniejszyć ogień, dodać poszatkowane młodej cebulki (szczypior zostawić „na potem”) i pastę curry. Podsmażać 2 minuty, żeby wydobyć maksimum aromatu z pasty curry. Dodać mleko kokosowe i bulion, doprawić sosem rybnym i cukrem. Zagotować. Dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę i drobno posiekane chili. Podgotować przez 2 minuty. Dodać krewetki (czas trzymania na patelni zależy od tego, czy używacie krewetek surowych czy gotowanych – surowe podsmażamy tak długo, aż zrobią się różowe; gotowane podsmażamy nie więcej niż 2-3 minuty – mają się podgrzać, ale przeciągnięte będą „gumiaste”).
Zielone tajskie curry z krewetek podajemy w miseczkach, posypane natką kolendry i szczypiorem, z cząstkami limonki; można także udekorować tajską bazylią.

tajskie zielone curry z krewetkami

tajskie zielone curry z krewetkami