Site Overlay

Żabie udka po francusku

Żabie udka po francusku wydają się z nazwy daniem straszliwie skomplikowanym i wykwintnym. Otóż jest zupełnie inaczej! Po pierwsze, są bardzo proste do zrobienia, a po drugie mimo, że są kanonem przystawek luksusowych francuskich restauracji, to francuscy żabojadzi, wcale nie są ich odkrywcami! Dla kuchni żabie udka odkryli Brytyjczycy i to spore parę tysięcy lat temu! Natomiast to, co jest zdecydowanie ważne to fakt, że żabie udka po francusku są niezwykle delikatnym przysmakiem, w smaku nieco podobnym do kurczaka, ale biją go na głowę.

żabie udka po francusku

Składniki:

  • 500g żabich udek (dostaniecie raczej mrożone niż świeże)
  • 1-2 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia żabich udek
  • posiekana natka pietruszki z 1 pęczka

Wykonanie:

Żabie udka rozmrozić w mleku. Gdy już się rozmrożą – osuszyć ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na patelni rozgrzać połowę masła i smażyć udka po około 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone żabie udka odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Teraz macie dwie opcje: układać na talerzu, skropić sokiem z cytryny i posypać pietruszką. To krótsza wersja, taka półfrancuska 🙂

Druga wersja: w małym rondelku rozgrzać resztę masła, zeszklić w nim posiekany czosnek, dodać sok z cytryny i połowę pietruszki. Podgrzewać przez kilka minut. Usmażone żabie udka ułożyć na niskiej blaszcze lub w naczyniu żaroodpornym (ważne, żeby miało nieprzywierającą powłokę). Zalać udka maślano-czosnkowo-cytrynowo-pietruszkową miksturą i zapiekać w piekarniku (200 stopni) przez około pół godziny. Tak przygotowane żabie udka po francusku podawać gorące posypane resztą natki pietruszki. Są bardzo kruche i delikatne. Palce (i udka) lizać 🙂

żabie udka po francusku

żabie udka po francusku

żabie udka po francusku