Site Overlay

Wytrawne Babeczki vol au vent

Eleganckie, wytworne, zwykle zaskakują nadzieniem. Świetne jako przystawka, zakąska, niezastąpione na cocktail party. Ile babeczek, tyle nadzień. Tutaj wersja wytrawna, ale nie bójcie się eksperymentować z owocami i słodkimi kremami.

200720132102

Składniki:

– 32 babeczki vol au vent*

Składniki nadzienie kurkowe:

– 150 g kurek

– 200 ml śmietany 30%

– łyżka masła

– sól, pieprz, sok z cytryny, cukier

Składniki nadzienie z łososiem:

– 50 g łososia wędzonego w plastrach

– 100 g serka mascarpone

– 2 łyżki musztardy francuskiej

– 2 łyżki natki pietruszki

Składniki nadzienie z tuńczykiem:

– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

– 1 łyżka majonezu

– 0.5 puszki kukurydzy

– 0.5 awokado

– sól, pieprz

– kilka pomidorków koktajlowych

Składniki nadzienie z pastą jajeczną i rzodkiewką:

– 2 jajka ugotowane na twardo

– posiekana natka pietruszki

– kilka plastrów szynki pokrojonej w drobną kostkę

– majonez

– kilka rzodkiewek

 

* Przepis na babeczki vol au vent
Z ciasta francuskiego (przepis tutaj lub gotowego) przygotować 32 babeczki. Babeczki wykonuje się następująco: na 1 babeczkę – kieliszkiem lub innym podobnym „narzędziem” wycinamy 3 kółka z ciasta francuskiego tego samego rodzaju; w 2 kółkach kieliszkiem o mniejszym rozmiarze wycinamy drugie kółko, tak by powstała nam „oponka”. Babeczkę składamy następująco: na dół kółko pełne, smarujemy rozbełtanym jajkiem, na to jedno kółko z pustym środkiem, smarujemy jajkiem i drugie kółko z pustym środkiem. I też smarujemy jajkiem. Warstwy powinny być upieczone równo. Przygotowujemy tak (na przykład) 32 babeczki. Do piekarnika rozgrzanego do 220-240 stopni, wstawiamy przygotowane babeczki na 10-12 minut (babeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.). Po upieczeniu babeczki wyglądają tak:
artsculinaryschools.com_puff-pastry-picture-gallery18
Babeczki zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy nadzienia.
Dla nadzienia kurkowego: zostawiamy 8 małych kurek w całości. Resztę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremówkę w takiej ilości, aby zrobił nam się gęsty sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i odrobiną cukru, zostawiamy do ostygnięcia.
Dla nadzienia z łososiem: łososia drobno kroimy, zostawiając niewielką ilość, by przyozdobić 8 babeczek (patrz zdjęcia). Mieszamy z kilkoma łyżkami mascarpone, dodajemy do smaku musztardę francuską i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy, odstawiamy.
Dla nadzienia z tuńczyka: dokładnie odsączamy tuńczyka, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy drobno pokrojone awokado i kukurydzę. Doprawiamy i dodajemy majonez tak, by składniki się połączyły. Odstawiamy.
Dla nadzienia z pastą jajeczną: ugotowane jajka rozdrabniamy widelcem, dodajemy drobno pokrojoną szynkę, posiekaną natkę pietruszki, łączymy majonezem.
Jak łatwo się domyślić, skoro mamy 32 babeczki i 4 nadzienia, to każdego rodzaju będzie po 8 🙂 Zaczynamy nadziewanie, tzn. do środka babeczek wkładamy po prostu łyżeczką ostrożnie i delikatnie nadzienie.
puff.pastery.photo
Nadzienie powinno lekko wystawać nad babeczkę.
Babeczki z kurkami dekorujemy zostawionymi kurkami, wtykając je  w nadzienie (jakby z niego wyrastały), dodatkowo można dołożyć listek pietruszki lub strzępek jarmużu. Babeczki z łososiem dekorujemy zostawionym łososiem, ładnie go zawijając. Babeczki z tuńczykiem dekorujemy 1/4 lub 1/8 pomidorka koktajlowego (zależy od wielkości babeczki). Babeczki z pastą jajeczną dekorujemy plasterkiem rzodkiewki.
Babeczki tak naprawdę możecie nadziewać, czym tylko chcecie, powyżej znajduje się kilka pomysłów. Uwaga jeśli chodzi o ilości składników – możecie je dowolnie modyfikować w zależności od ilości babeczek i ich wielkości, a także pożądanej konsystencji.
Bon apetit!