© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami to oczywiście wariant kuchni orientalnej, czyli znów jesteśmy w Chinach :) Choć jarmuż nie jest takim oczywistym dodatkiem w kuchni chińskiej, tutaj pasuje idealnie. Od razu podpowiadam, że jeśli za nim nie przepadacie (czy to możliwe?), można go zamienić z powodzeniem na liście szpinaku. Wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami doskonale łączy smak grzybów i „zieleniny” przez idealne podkreślenie ich dopasowania do wołowiny przez przepyszny sos imbirowy. Przygotowanie takiej wołowiny stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami trwa jakieś 30 minut (i to z czasem marynowania!), więc jest świetnym i pysznym daniem na szybki obiad czy obiadokolację. 

wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami

Składniki:

  • ok. 50 dkg wołowiny – najlepiej stek z antrykotu, rostbefu lub krzyżowej – pocięty na cienkie plasterki w poprzek włókien
  • 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekane
  • 250 g małych pieczarek (im mniejsze, tym ładniej będą wyglądać) – przeciętych na pół
  • 100g grzybów shitake pociętych w paski (opcjonalnie)
  • 200g jarmużu – pokrojonego
  • 2 młode cebulki cienko pokrojone w półksiężyce
  • 2 łyżki oleju
  • 60 ml sosu sojowego
  • 120 ml bulionu warzywnego lub wołowego, ewentualnie może być woda
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobii
  • 3cm kawałek imbiru – starty na małych oczkach (ewentualnie 2 łyżeczki imbiru w proszku)
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Wykonanie:

Sos sojowy, bulion, ocet, mąkę kukurydzianą, imbir i pieprz dokładnie wymieszać w misce. Kawałki wołowiny dokładnie zanurzyć w misce (można też całość przełożyć do szczelnego woreczka), dobrze wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 15 minut (można dłużej). Gdy mięso będzie gotowe, na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Łyżką cedzakową wyjąć mięso z marynaty (nie wylewać!), przełożyć na patelnię, podsmażyć na brązowo i zdjąć z patelni. Dodać na patelnię resztę oleju, grzyby i jarmuż, podlać zostawioną wcześniej marynatą i podsmażać 3-4 minuty aż jarmuż zmięknie, sos lekko zgęstnieje i zacznie delikatnie wrzeć – należy mieszać zawartość patelni, żeby nic się nie przypaliło. Dodać usmażone wcześniej mięso i dobrze wymieszać. 

Wołowinę stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami podawać na gorąco z ryżem, quinoą lub bulgurem.

wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami

wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami

wołowina stir-fry z imbirem, jarmużem i pieczarkami