© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Wigilijna kapusta z grzybami – obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia właśnie bez wigilijnej kapusty z grzybami – pachnącej grzybami, lekko kwaskowej, dobrze doprawionej pieprzem, długo duszonej, ale nie rozgotowanej, koniecznie z borowikami. Tak naprawdę pewnie w każdym domu świąteczne potrawy mają swoje warianty i mogą różnić się choćby nawet jednym składnikiem czy opcjonalnym dodatkiem. Ale też ten przepis na wigilijną kapustę z grzybami może stanowić świetną bazę do różnych Waszych wariacji – można do kapusty dodać niecko marchewki, można dodać suszone śliwki, świeżą kapustę, tarte jabłko, a nawet miód. My przedstawiamy Wam podstawową, jedna z najbardziej tradycyjnych wersji wigilijnej kapusty z grzybami, pod tym względem jesteśmy purystami :)

wigilijna kapusta z grzybami

Składniki:

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • co najmniej 2 garści (50g) suszonych grzybów, w tym borowiki (my używamy ok. 70-80g)
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Grzyby zalać wrzątkiem (muszą być przykryte) i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Cebulę drobno poszatkować. Kapustę można przelać wodą (nie praktykujemy :)), pokroić.

W garnku na dnie rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i zeszklić. Na tak przygotowaną cebulę wrzucić kapustę. Podsmażać kilka minut aż zacznie mięknąć. Zmniejszyć ogień, dodać ok. 0,5 szklanki wody, ziele i liście laurowe, przykryć i dusić mieszając od czasu do czasu. Kapustę dusić około 2 godzin, w razie potrzeby dolewając wody – pamiętać, by co jakiś czas kapustę zamieszać. Gdy kapusta zacznie mięknąć dolać do niej wodę z grzybów i odparować. Wrzucić grzyby (w razie potrzeby można je nieco pokroić) i dusić jeszcze ok. 15 minut, już bez przykrycia, ale w razie potrzeby mieszając. W małym rondelku lub na patelni rozgrzać resztę oleju, dodać mąkę i podsmażać chwilę, aż mąka zacznie brązowieć (tak się przygotowuje zasmażkę). Gotową zasmażkę dodać do kapusty mieszając, by nie powstały grudki. Doprawić pieprzem, w razie potrzeby solą i odrobiną cukru. Jeśli chcecie dodać marchewkę, śliwki (wcześniej je namoczyć i pokroić podobnie jak grzyby) lub jabłko zróbcie to wtedy, gdy dodajecie grzyby.

Wigilijną kapustę z grzybami można bez problemu odgrzewać – ba, taka 1-2 dniowa jest jeszcze lepsza :)

wigilijna kapusta z grzybami

wigilijna kapusta z grzybami

wigilijna kapusta z grzybami

wigilijna kapusta z grzybami