© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki, a właściwie bardzo mocno czekoladowe  – pełne przepysznej czekolady, za to zupełnie bez mąki. Zastanawia aksamitną, wilgotną strukturą, zakochuje w sobie czekoladowym, ale wcale nie za słodkim smakiem. Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki to jedno z najlepszych ciast czekoladowych w naszej kuchni i nie zdarzyło się jeszcze, żeby się nie udało. Przygotujecie je bez problemu, a co więcej – nie musicie martwić się o zakalec, nawet jeśli zawsze do tej pory Wam wychodził :) Ponieważ nie ma w nim mąki, mogą je pałaszować także bezglutenowcy! Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki nieco przypomina brownies, bo jest tak samo czekoladowe, ale o wiele lżejsze, nie jest takie zbite i gliniaste. Co ważne – upadłe ciasto czekoladowe bez mąki – nazwa tutaj mówi sama za siebie – opada w trakcie stygnięcia, więc nie musicie się obawiać tego, jak przy innych ciastach :)

upadłe ciasto czekoladowe bez mąki

Składniki:

  • 285 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 175g cukru plus trochę do wysypania formy
  • 2 łyżki oleju
  • 6 jajek
  • 115 g masła plus trochę do wysmarowania formy
  • 1 cukier z wanilią
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 230g śmietany kremówki
  • 115g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem i masłem. Z 4 jajek oddzielić żółtka i białka. Białka ubić z solą i 115g cukru na sztywno. Oddzielone żółtka plus 2 pozostałe jajka ubić z pozostałym cukrem, kakao i wanilią. Przygotowaną masę delikatnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Ubite białka delikatnie wymieszać z masą czekoladową (miksować na niskich obrotach maksymalnie 2 minuty).

Okrągłą formę wysmarować masłem i wysypać cukrem. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno nieco wyrosnąć i popękać. Od razu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kratkę (ale w formie). Ciasto w trakcie studzenia opadnie – właśnie tak powinno być! Dzięki temu konsystencja gotowego ciasta będzie bardzo aksamitna i wilgotna.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, miksujemy delikatnie z serkiem mascarpone. Wykładamy na środek ostudzonego ciasta.

Mały trik – ciasto jest najlepsze następnego dnia :)

upadłe ciasto czekoladowe bez mąki

upadłe ciasto czekoladowe bez mąki

upadłe ciasto czekoladowe bez mąki