© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Nie ma chyba lepszego białego sera niż twaróg domowy. Z prawdziwego mleka, bez chemii, wykonany własnoręcznie. Bardzo wilgotny, mleczny, delikatny. A do tego metoda przedstawiona tutaj jest bardzo prosta i szybka (inną metodę, bardziej „tradycyjną”, kilkudniową, kiedy najpierw czekamy aż mleko się zsiądzie zamieścimy później). Wszystko czego potrzebujecie, żeby zrobić własny twaróg domowy to prawdziwe mleko, najlepiej prosto od krowy, ale może być też to z mlekomatu (my używamy właśnie tego), duży garnek, cytryna albo jogurt (ewentualnie kefir bądź maślanka), kawałek płótna lub gazy i duże sitko. A potem można się już zajadać przepysznym twarogiem domowym, który mi przypomniał smak z dzieciństwa. Do mleka można dodać np. zioła i twaróg, który otrzymacie będzie od razu z ziołami. My preferujemy wersję naturalną, delikatną – potem twaróg domowy można zajadać i na słodko i na wytrawnie.  Twaróg jest dość zbity i prawie się nie kruszy.

twaróg domowy

Składniki (na ok. 1-1,3 kg twarogu):

  • 5 l mleka nie UHT, najlepiej niepasteryzowanego (z mlekomatu, od krowy)
  • sok z 2 dużych cytryn albo 0,8l maślanki/ jogurtu/ kefiru

Wykonanie:

Do dużego garnka wlewamy odrobinę zimnej wody (tak by lekko przykryła dno). Wlewamy mleko i zagotowujemy (trochę to potrwa; lepiej gotować na małym ogniu, żeby nie wykipiało). Mleka w czasie gotowania pilnować – gdy się podniesie od razu zmniejszyć ogień (na najmniejszy jaki się da), dodać sok z cytryny lub maślankę (sok z cytryny warto przelać przez drobne sitko). Delikatnie zamieszać od brzegów do środka. Zacznie się proces oddzielania twarogu i serwatki (lekko żółtawy płyn). Gotować jeszcze kilka minut aż zauważycie, że proces oddzielania się skończył (uwaga: ser będzie w kawałkach, mniejszych i większych, nie tworzy zwartej masy). W dużym sitku wyłożyć kawałek płótna lub gęstej gazy – przewiesić nad dużym garnkiem. Delikatnie zlać zwartość garnka na sitko wyłożone gazą. Przykryć ser, przyłożyć np. talerzem i odstawić na kilka godzin, aby serwatka się odsączyła, a twaróg domowy ostygł i uformował się w jeden kszałt. Serwatki nie wylewajcie – ma pełno cennych składników, można nią podlać ogródek. Mówiłam, że twaróg domowy jest prosty i szybki :)

twaróg domowy

twaróg domowy

twaróg domowy

twaróg domowy

twaróg domowy