Site Overlay

Tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem

Szybkie i proste, ale niecodzienne tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem. Pyszna opcja na weekendowe śniadanie albo niedzielny brunch. Świetnie zastąpią zwykłe kanapki, a podane do łóżka z pewnością będą wspaniałym początkiem udanego dnia. Tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem są naprawdę bardzo proste i nie wymagają specjalnych umiejętności.

tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem

Składniki:

– kilka kromek chleba tostowego
– kilka jajek
– łyżka masła
– 1 awokado
– 100g wędzonego łososia w plastrach
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
– świeża bazylia
– opcjonalnie tarty parmezan

Wykonanie:

Awokado (dojrzałe i miękkie) rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wbić jajka – gdy zaczną się lekko ściągać – zamieszać delikatnie (osobiście nie lubię „totalnie” zamieszanej jajecznicy, lubię widzieć i żółtko i białko 🙂 ). Dodać sól i pieprz. Smażyć do ulubionej konsystencji. W międzyczasie przygotować tosty (w zwykłym tosterze). Na tostach rozsmarować awokado. Jajecznicę wykładać porcjami na tosty. Łososia podzielić na małe paski, uformować różyczki i położyć na tostach. Ozdobić bazylią i posypać parmezanem. Tosty z jajecznicą, awokado  i wędzonym łososiem gotowe.

tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem

tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem

tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem

tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem