Site Overlay

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą. Królowa wśród tart. Krucha, kwaskowa i jednocześnie słodka, z delikatnym cytrynowym kremem i idealną wilgotno-kruchą bezą. Tarta cytrynowa z bezą to niezwykłe połączenie smaków i aromatów. Jest cudnie orzeźwiająca i lekka. Nawet bezowi sceptycy reagują na nią entuzjastycznie 🙂 To połączenie słonecznych cytryn i lekkiej włoskiej bezy to oczywiście klasyka kuchni południowej Europy.

tarta cytrynowa z bezą

Składniki:

ciasto:

  • 120g masła – w temperaturze pokojowej
  • 35 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190 g mąki pszennej

krem cytrynowy:

  • 3 cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • ok. 250 ml wody

beza:

  • 4 białka (W temp. pokojowej)
  • 270 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego)

Wykonanie:

Składniki ciasta dokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę i odłożyć. Z cytryn wycisnąć sok. W rondlu wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem. Dodać odrobinę wody tak, by powstała gęsta pasta. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny i resztę wody. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), żeby nie powstały grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać żółtka i masło podgrzewając i mieszając. Po minucie zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy do tarty (ok. 23-24 cm średnicy). Ciasto przełożyć do formy; nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą, ryżem). Piec przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez kolejne 12-15 minut na złoto.

Białka ubić na sztywno; gdy będą już prawie gotowe dodawać cukier partiami; na koniec dodać łyżeczkę octu i ubijać jeszcze 15 sek. Białka muszą być świeże i w temperaturze pokojowej. Uważajcie, żeby ich nie ubijać za długo, bo podejdą wodą.

Na podpieczone ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wyrównać powierzchnię. Na krem cytrynowy wyłożyć ubite białka. Masa bezowa powinna ściśle przylegać do kremu. Można łyżkami (chyba, że lubicie pracować ze szprycą cukierniczą) „ułożyć” bezę fantazyjnie.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i suszyć bezę przez około 20 minut. Wierzch bezy powinien być suchy i chrupiący. Można jeszcze, jeśli chcecie bardziej podsuszyć bezę (uwaga: „skorupka” zrobi się grubsza i będzie bardziej łamliwa) w ok. 80 stopniach przez 20 minut (nowe piekarniki – termoobieg, stare piekarniki gazowe – warto zostawić je uchylone: między drzwiczki i ramę można włożyć np rękawicę kuchenną, która „przytrzyma” drzwiczki).

Tartę cytrynową z bezą można podawać i na zimno i na ciepło (nie poparzcie się!). Wystudzona łatwiej się kroi.

tarta cytrynowa z bezą

tarta cytrynowa z bezą

tarta cytrynowa z bezą

tarta cytrynowa z bezą