© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Tajski makaron Pad Thai z krewetkami – przystanek obowiązkowy dla miłośników kuchni azjatyckiej. Pad Thai czyli smażony makaron z dodatkiem krewetek, kurczaka lub warzyw jest chyba najpopularniejszym tajskim daniem serwowanym zarówno w restauracjach, jak i na ulicznych straganach. Nieodłącznym składnikiem tajskiego makaronu Pad Thai z krewetkami jest makaron smażony z jajkiem, doprawiony szalotką, czosnkiem, sosem rybnym, tamaryndowcem i podawany ze świeżą kolendrą, a często także prażonymi orzechami. Tajski makaron Pad Thai z krewetkami w 2011 roku został uznany przez CNN Go jako jedno z 50 najsmaczniejszych dań świata, i to na piątym miejscu! 
Jeśli nie dysponujecie tamaryndowcem, poniżej znajdziecie prosty sposób na jego zastąpienie. 

tajski makaron pad thai z krewetkami

Składniki:

  • 200g makaronu ryżowego 
  • 60 ml sosu rybnego (można ewentualnie zamienić na sos sojowy)
  • 2 łyżeczki pasty Pad Thai 
  • 60 ml soku z tamaryndowca (można zamienić na 30 ml soku z limonki, 30 ml wody i 2 łyżki sosu śliwkowego)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu chili lub 2 posiekane papryczki chili
  • 4 jajka
  • 0,5kg krewetek (świeże obieramy, mrożone należy rozmrozić i odsączyć)
  • pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
  • ok. 130 g kiełków, najlepiej fasoli mung, ale można zastąpić kiełkami mieszanymi stir and fry
  • świeża kolendra
  • kilka limonek
  • opcjonalnie garść orzechów ziemnych, uprażonych

Wykonanie:

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić. W miseczce wymieszać sos rybny z sokiem z tamaryndowca (lub podanym wyżej zamiennikiem), cukrem, sosem chili lub papryczką chili – dodać 60 ml gorącej wody i dobrze wymieszać. Na głębokiej patelni (można użyć woka) rozgrzać olej; na patelnię wbić jajka i dodać krewetki; podsmażać cały czas mieszając, aż krewetki się „zetną” czyli zaróżowią (2-3 minuty). Dodać posiekaną młodą cebulkę (bez szczypioru, ale nie wyrzucać!), przygotowany wcześniej sos i makaron. Podsmażać ok. 3 minuty, aż sos „wsiąknie” w makaron (mieszać dość często, żeby wszystkie składniki się wymieszały z makaronem). Dodać posiekany szczypior od cebulki, kiełki (zostawić trochę do posypania na talerze) i orzechy, jeśli używacie, i smażyć jeszcze ok. 1 minutę. 

Tak przygotowany tajski makaron Pad Thai z krewetkami wykładać na talerze, posypać posiekaną kolendrą, resztą kiełków i ewentualnie orzechami; podawać z limonką pokrojoną w ósemki.

 

tajski makaron pad thai z krewetkami