© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Tajska zupa khao soi z kurczakiem jest zupą zaiste niezwykłą. Popularna w północnej Tajlandii oraz Birmie (Myanmar) tajska zupa khao soi z kurczakiem jest gęstą zupą przygotowywaną na drobiowym bulionie; dodaje się do niej sporo chili, szalotkę, kolendrę i kurkumę, świeży imbir, curry, limonkę, a kremowości nadaje jej mleko kokosowe. Tajska zupa khao soi z kurczakiem jest niesamowicie aromatyczna, pikantna (wystarczy dostosować ilość curry i chili do swoich upodobań). Jednocześnie jest bardzo lekka, choć aksamitna od mleka kokosowego. Koniecznie spróbujcie! Nasza wersja z makaronem ryżowym jest szczególnie popularna we wschodniej części północnej Tajlandii; na pozostałych obszarach można ją spotkać w wersji z makaronem jajecznym.

tajska zupa khao soi z kurczakiem

Składniki:

  • 4 papryczki chili (uwaga: taka ilość jest dla wersji bardzo ostrej! jeśli lubicie dania pikantne, ale które nie palą kubków smakowych polecam użyć 2 papryczek)
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 2 puszki mleka kokosowego (800ml) 
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • ok. 60 dkg kurczaka – najlepiej udka (mięso można po ugotowaniu ładnie podzielić wzdłuż włókien)
  • 200g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • do przybrania: czerwona cebula, kiełki, kolendra świeża, limonka, szalotka

Wykonanie:

Papryczki chili zalać gotującą wodą (tak by je przykryła) i odstawić na pół godziny. 

Papryczki odsączyć, zostawić wodę po nich. W mikserze/ malakserze zmiksować razem na gładką niezbyt gęstą pastę: papryczki chili, szalotkę, czosnek, imbir, kolendrę świeżą i mieloną, kurkumę i pastę curry z 2 łyżkami wody po chili. W razie potrzeby dodać więcej wody.

W garnku rozgrzać olej. Na gorący olej wylać przygotowaną pastę i podsmażać 4-6 minut aż lekko zbrązowieje. Dodać mleko kokosowe i bulion, zagotować. Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować około 25 minut, do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, lekko przestudzić, podzielić widelcem wzdłuż włókien. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu i odstawić. Podzielone mięso wrzucić z powrotem do bulionu, dodać sos rybny, sok z limonki i cukier; w razie potrzeby doprawić dodatkowo sosem rybnym. Gotować kilka minut dla wymieszania smaków. 

Do miseczek nałożyć makaron, zalać tajską zupą khao soi z kurczakiem; posypać czerwoną cebulą i szalotka pokrojonymi w cieniutkie półksiężyce, kiełkami i poszatkowaną kolendrą. Tajską zupę khao soi z kurczakiem podawać z limonką pokrojoną w ósemki.

tajska zupa khao soi z kurczakiem