Site Overlay

Szybki deser banoffee

Szybki deser banoffee bez pieczenia – przygotowanie zabiera tylko kilkanaście minut, chyba, że na bieżąco przygotujecie dulce de leche, czyli gęsty karmel. Możecie oczywiście skorzystać np. z gotowej masy kajmakowej, wtedy szybki deser banoffee będzie nawet super szybki 😉 Szybki deser banoffee to po prostu inna odmiana ciasta banoffee (banoffee pie) – jednego z klasycznych angielskich deserów – połączenia bananów, kremu (z bitej śmietany) i toffi (w postaci dulce de leche – przepis poniżej, lub ugotowanego skondensowanego mleka). Bazą są albo kruszone ciasteczka, najlepiej zbożowe, albo ciasto półkruche. Toffi w banoffee może występować jako wspomniane dulce de leche (moje ulubione, najdelikatniejsze i o najlepszej konstystencji), ugotowane słodzone mleko skondensowane w puszce (wystarczy je gotować od 2 do 3 godzin, ale trudno kontrolować konstystencję) lub gotowa masa kajmakowa czy krówkowa (zwykle bardzo gęsta). Osobiście najbardziej lubię szybki deser banoffee z dulce de leche, które po prostu przygotowuję co jakiś czas i przechowuję w lodówce.

szybki deser bannoffee

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1-2 łyżki cukru
  • ok. 150 g ciasteczek graham lub zbożowych (kruchych)
  • 3 banany
  • 350g dulce de leche*/ masy kajmakowej**
  • ok. 80 g czekolady, najlepiej gorzkiej

*dulce de leche (350 ml)

  • składniki:
    • 60 ml wody
    • 220g cukru
    • 50 g masła (nie zamieniać!)
    • 180 ml śmietany kremówki (30 albo 36%)
  • wykonanie:
    • do niewielkiego rondelka wsypać cukier i dodać wodę. Wstawić na duży ogień. Gotować (nie mieszać!) około 12-15 minut – najlepiej przy użyciu termometru kulinarnego (do 170 stopni, ani stopnia więcej). Jeśli nie macie termometru kulinarnego: kolor karmelu powinien być bursztynowy, konsystencja gęsta z mnóstwem niewielkich bąbelków (na początku procesu są większe). Ważne jest, aby karmelu nie przeciągnąć, bo będzie gorzki. Zdejmujemy rondelek z ognia (nie wyłączamy, będziemy jeszcze potrzebować). Teraz, natychmiast, dodajemy kremówkę z masłem i mieszamy do rozpuszczenia. Wstawiamy rondelek z powrotem na ogień (mały) i gotujemy od 1 do 5 minut – czas zależy od tego, jak gęsty karmel uzyskaliśmy. Po dodaniu kremówki z masłem konsystencja dulce de leche powinna być dość gęsta, ale nadal „lejąca” – masa będzie gęstnieć jeszcze w trakcie studzenia, a nie chcemy, żeby z sosu zrobił się krem. Sos dulce de leche można przelać do słoiczków, wystudzić i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

** masa kajmakowa z mleka kondensowanego

Puszkę słodzonego (!) mleka kondensowanego wstawić do garneczka z wodą, tak by puszka była cały czas przykryta (w razie potrzeby wodę należy dolewać). Gotujemy zamkniętą (!) puszkę do 2 do 3 godzin – im dłużej, tym gęstsza masę otrzymamy. Przed otwarciem należy puszkę wystudzić.

Wykonanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. W foremce układamy warstwę ciasteczek (z połowy ilości) – wolnych miejsc nie trzeba wypełniać okruchami, po prostu wejdzie w nie śmietana. Na ciasteczka wykładamy połowę ubitej kremówki. Połowę bananów kroimy w plasterki i wykładamy na śmietanę. Teraz rozprowadzamy 3/4 dulce de leche, wykładamy resztę ciasteczek (zostawić 2-3 do pokruszenia na wierzch), przykrywamy resztą śmietany  i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie na ostatniej warstwie kremówki wykładamy resztę bananów pokrojonych w plasterki, posypujemy zostawionymi pokruszonymi ciasteczkami i polewamy fantazyjnie resztą dulce de leche. 

Szybki deser banoffee przechowywać w lodówce do 2 dni.

szybki deser bannoffee

szybki deser bannoffee

szybki deser bannoffee

szybki deser bannoffee

szybki deser bannoffee