© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Szaszłyki z krewetek to fantastyczna odmiana od mięsa z grilla. Lekka, aromatyczna, słodko-pikantna marynata. Połączenie krewetek z ananasem od razu kojarzy się z przekąską na pięknej plaży z palmami. Marynata z mielonymi migdałami nadaje im delikatnej słodkości i cudownej struktury, a chili ożywia smak. Szaszłyki z krewetek są bardzo proste, grillują się krótko i na pewno zachwycą wszystkich miłośników frutti di mare. Szaszłyki z krewetek można przygotować z surowych krewetek, jeśli macie więcej czasu, albo z gotowanych, jeśli chcecie to zrobić naprawdę szybko.

szaszłyki z krewetek

Składniki:

  • 800 g krewetek surowych
  • 1 puszka ananasa w całości (6 plasterków do szaszłyków)
  • 2 łyżki soku z ananasa
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2-1 łyżeczka chili
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego jałowca
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Jeśli używacie całych surowych krewetek (mrożone trzeba rozmrozić oczywiście), to należy je obrać. Zaczynamy od oderwania głowy. Następnie zdejmujemy pancerzyk (zaczynamy od odnóży). Nie zapomnijcie też wyjąć tej ciemnej żyłki na spodniej stronie krewetki – to jej przewód pokarmowy. Nikomu spożycie nie zaszkodzi, ale jednak krewetki podajemy oczyszczone :) Użyjcie małego nożyka z ostrym czubkiem. Wystarczy nim lekko naciąć krewetkę wzdłuż tej „ciemnej linii” i po prostu ją wyciągnąć. Jeśli macie gotowane krewetki i oczyszczone nie musicie tego robić. Przy obieraniu zostawiamy ogonki z ostatnim segmentem pancerzyka.

W małym garneczku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i miód oraz resztę przypraw, dokładnie mieszamy.

Do większego naczynia wrzucamy przygotowane krewetki. Cebulę przekrawamy na pół, i dalej na 3 części (wzdłuż). Podobnie z ananasem (każdy plaster na 6 kawałków). Paprykę kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa dodajemy do krewetek i zalewamy marynatą. Należy wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawiamy na kilka godzin.

Na patyczki od szaszłyków nadziewamy po kolei cebulę, paprykę, krewetkę i ananasa. Kończymy na cebuli.

szaszłyki z krewetek

Grillujemy z każdej strony po 10 minut (gotowane krewetki grillujemy krócej).

szaszłyki z krewetek

 

szaszłyki z krewetek

szaszłyki z krewetek

szaszłyki z krewetek

szaszłyki z krewetek

szaszłyki z krewetek

Podobne przepisy