Site Overlay

Szarlotka ucierana na maślance

Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. U mnie co prawda najczęściej występuje w formie kruchej bądź półkruchej tarty, ale poproszona zostałam o skompilowanie przepisu na prawdziwą ucieraną szarlotkę, i oto jest  – szarlotka ucierana na maślance 🙂 Puszysta, pachnąca, mięciutka, wilgotna, a do tego bardzo prosta i szybka.

Szarlotka ucierana na maślance

Składniki:

  • ok. 1 kg jabłek
  • 430 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ok. 220 g cukru (zależy od słodkości jabłek)
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 1 opak. cukru z wanilią
  • cynamon
  • cukier puder
  • bułka tarta

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na gładką puszystą masę. Dodać olej i maślankę. Mąką przesiać przez sito, wymieszać z cukrem z wanilią i z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek z maślanką i olejem – zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm. Ciasto wylewamy na okrągła blachę (śr. 23-25 cm), delikatnie posypujemy bułką tartą (można przez małe sitko). Układamy jabłka i lekko posypujemy cynamonem (według uznania).

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut.

Po wystudzeniu szarlotkę ucieraną na maślance posypujemy cukrem pudrem.

Szarlotka ucierana na maślance

Szarlotka ucierana na maślance

Szarlotka ucierana na maślance