© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Szakszuka jajka w pomidorach – cudownie prosty pomysł rodem z Bliskiego Wschodu. Szakszuka jajka w pomidorach – to obowiązkowa pozycja w Izraelu, ale także w Maroku, Tunezji, Egipcie i innych krajach arabskich. Szakszukę jajka w pomidorach – przyrządza się z dużej ilości (najlepiej świeżych) pomidorów, chili, czosnku i jajek. Istnieją różne wariancje szakszuki, jednak prostota i umiar są tutaj zdecydowanie wskazane. Ponadto, szakszuka, nie dość, że przepyszna, to jeszcze obłędnie kolorowa i naprawdę sycąca. Szakszuka jajka w pomidorach, w dosłownym tłumaczeniu oznacza „bałagan”. My przygotowujemy ją zawsze w wersji wegetariańskiej, ale np. Tunezyjczycy dodają do niej specjalne suszone kiełbaski, które drobno kroją. Szakszukę jajka w pomidorach – polecamy na leniwe śniadanie albo lunch.

szakszuka jajka w pomidorach

Składniki:

  • 7-8 dużych pomidorów albo 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 4-6 jajek (wg upodobań i apetytu :) )
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2-1 papryczki chili
  • 1/2-1 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • szczypiorek albo natka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki w proszku

Wykonanie:

Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyjąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić drobno, czosnek drobno poszatkować (można przecisnąć przez praskę). Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i czosnek – podsmażać kilka minut aż się zeszklą. Dodać pokrojone pomidory (jeśli dodajecie te z puszki – razem z sokiem). Podsmażać na niewielkim ogniu aż sos się zredukuje (w zależności od soczystości pomidorów może to potrwać nawet do 20 minut; sos można też przygotować dzień wcześniej). W międzyczasie dodać sól, pieprz, paprykę, posiekane chili i cukier. Gdy sos zgęstnieje delikatnie wbić jajka, uważając, żeby żółtka się nie rozlały (można w sosie zrobić niewielkie wgłębienia). Dla dodatkowego efektu szakszuki, czyli bałaganu, można delikatnie wymieszać białka (tylko białka!) z sosem z pomidorów. Patelnię przykryć i smażyć jeszcze całość na małym ogniu przez kilka minut aż białko się zetnie, a żółtka osiągną pożądaną przez Was konsystencję (my lubimy, gdy żółtko się rozlewa). 
Szakszukę jajka w pomidorach podawać na ciepło, ze świeżym pieczywem, posypaną posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.

W różnych wariancjach możecie dodać bakłażany, paprykę, wędlinę, cukinię, grzyby – cokolwiek lubicie dodawać do swojej jajecznicy.

szakszuka jajka w pomidorach

szakszuka jajka w pomidorach

szakszuka jajka w pomidorach

szakszuka jajka w pomidorach