© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu, różowe w środku. Tutaj przedstawiam Wam steki z wołowiny bavette z bardzo lekkim i delikatnym sosem na bazie rumu. Taką wołowinę można dostać w bardzo dobrej cenie w sieci sklepów z owadem ;)

stek z wołowiny bavette z sosem rumowym

 

Składniki:

  • ok. 400 g wołowiny bavette, najlepiej już pokrojonej na steki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietany 18% (do sosów, nie kwaśnej)
  • ok. 130 ml rumu
  • opcjonalnie: prażona cebulka (1 łyżka), kilka szparagów

Wykonanie:

Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed przygotowaniem (musi być w temperaturze pokojowej). Lekko posolić i posypać pieprzem (najlepiej świeżym grubomielonym). Na patelni rozgrzać oliwę. Steki smażyć 2-3 minuty z każdej strony (więcej o wysmażeniu steków tutaj). Mięso zdjąć z patelni (akurat odpocznie kilka minut). Na patelnie wrzucić masło i rozpuścić. Dodać śmietanę i rum. Gotować kilka minut mieszając. Steki wyłożyć na talerze (można wcześniej ugotować np. szparagi i wyłożyć mięso na nie). Polać przygotowaym sosem rumowym, posypać prażoną cebulką i ewentualnie jeszcze dodatkowo grubomielonym pieprzem. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym gotowe.

stek z wołowiny bavette z sosem rumowym

stek z wołowiny bavette z sosem rumowym

stek z wołowiny bavette z sosem rumowym

Podobne przepisy