© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Spaghetti puttanesca to jeden z klasycznych włoskich przepisów na makaron, czyli pastę. Aromatyczny pomidorowy sos, z kaparami, anchois i oliwkami, gęsto opatulający makaron. Do dziś nie wiadomo, czy spaghetti puttanesca powstało w Rzymie, Neapolu czy na Ischii – ale jedno jest pewne: ta odmiana makaronu była bardzo popularna wśród namiętnych kochanków, bo używane do niej składniki podobno dodają energii i wigoru :) Inna, bardziej kontrowersyjna opowieść głosi, że spaghetti puttanesca było rozpowszechnione wśród pań wykonujących najstarszy zawód świata, bo wykonywane jest bardzo szybko i do tego z produktów, które zwykle zostawały „w resztkach” we włoskich kuchniach. Co więcej – to bardzo młoda wersja spaghetti, datowana dopiero na lata 60-te XX wieku. 
spaghetti puttanesca

Składniki:

  • ok. 400g makaronu, najlepiej typu spaghetti
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki passaty pomidorowej albo puszka pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 10 filecików anchois w oleju
  • natka pietruszki
  • łyżka liści bazylii
  • 2 garści czarnych oliwek
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 cebula
  • 2-3 szalotki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – małże

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić poszatkowaną cebulę, szalotkę i czosnek. Zeszklić. Dodać filecki anchois i smażyć na niewielkim ogniu do rozpuszczenia rybek. Dodać pokrojone pomidory i passatę (pomidory z puszki). Dusić do rozpadnięcia się pomidorów. W międzyczasie wstawić makaron i ugotować al dente (do gotowania nie dodawać oliwy, a po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą – dzięki temu po wymieszaniu sos „oblepi” makaron i nie będzie z niego spływać). Jeśli używacie – dodać małże i dusić kilka minut. Dodać kapary, zamieszać. Dodać poszatkowane chili, spróbować i doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone w krążki oliwki, poszatkowaną natkę pietruszki i liście bazylii. Dusić kilka minut, aż smaki się wymieszają. Dodać odcedzony makaron wymieszać i podgrzewać jeszcze kilka minut.

spaghetti puttanesca

spaghetti puttanesca

spaghetti puttanesca

spaghetti puttanesca

Podobne przepisy