© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Spaghetti z małżami vongole – w oryginale spaghetti con vongole. Vongole to odmiana małży sercówek, zwanych też małżami Wenus. Są mniejsze od muli, ale dają cudowny aromat i smak sosowi do makaronu. We Włoszech spaghetti z małżami vongole przygotowuje się w wersji biano – bez pomidorów, oraz w wersji rosso – właśnie z pomidorami, i taką wersję Wam przedstawiamy. Spaghetti z małżami vongole to klasyka kuchni neapolitańskiej. Sos do makaronu na małżach vongole, winie, aromatycznej pietruszce z dodatkiem białego wina i słodkich pomidorów –  czego chcieć więcej…

spaghetti z małżami vongole

Składniki:

  • 500g małży sercówek (vongole) (można dać więcej)
  • ok. 40o-500 g makaronu typu spaghetti
  • 120 ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych (ok. 200 g)
  • opcjonalnie peperoncino lub papryczka chili posiekana

Wykonanie:

Jeśli korzystacie ze świeżych małży należy je włożyć do miski, zalać zimną wodą, lekko osolić i odstawić na ok. godzinę, aby małże się oczyściły. Jeśli natomiast korzystacie z małży mrożonych – trzeba je rozmrozić i opłukać.

Ugotować makaron al dente. Uwaga – rozplanujcie pracę tak, żeby makaron nie zdążył wystygnać – nie przelewamy go absolutnie zimną wodą, więc może się lekko posklejać, dlatego dobrze, żeby był gotowy na krótko przed dodaniem go do sosu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i zbrązowiamy. Wyjąć czosnek i jeśli używamy dodać pokruszone peperoncino lub posiekane chili. Na tę samą patelnię wrzucamy małże i przykrywamy. Dusimy kilka minut (3-5) na dużym ogniu 2-3 razy „podrzucając” zawartość patelni. Sprawdzamy czy wszystkie małże się otworzyły (nieotwarte wyrzucamy!). Dodajemy winy i pokrojone pomidorki. Gotujemy kilka minut (ok. 5-6), aż sos lekko się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy makaron (można wcześniej wyjąć kilka muszli dla ozdobienia gotowego dania), mieszamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki (Część można posypać już na talerz). Spaghetti z małżami vongole podajemy natychmiast, na gorąco.

spaghetti z małżami vongole

spaghetti z małżami vongole

spaghetti z małżami vongole

spaghetti z małżami vongole