© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Sernik nowojorski – sernik New Yorker. Chyba najlepszy sernik na świecie. Kremowy, aksamitny, wręcz satynowy. Bardzo lekki. Pieczony, ale podawany na zimno. Gładki, rozpływający się w ustach. Z lekką nienarzucającą się cytrynową nutą. Do tego przepyszny ciasteczkowy spód. Osobiście jestem od niego uzależniona. Sernik nowojorski to prawdziwy sernik dla koneserów. Sernik New Yorker to także praktycznie jedyny sernik uznawany przez mieszkańców Nowego Jorku.

Sernik nowojorski - sernik New Yorker

 

Składniki:

– 1 kg mielonego twarogu
– 3 jajka
– 1 żółtko
– 3 łyżki mąki pszennej
– 250 g cukru
– skórka otarta z 1 cytryny
– 1,5 łyżeczki soku z cytryny
– 200 ml kwaśnej śmietany 18%
-1 cukier z prawdziwą wanilią albo 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

– 280 g ciasteczek owsianych/ digestive, ewentualnie petit beurre
– 150 g masła

ponadto:

– 220 ml kwaśnej śmietany 18%
– 1 łyżka cukru drobnego do wypieków
– 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Ciasteczka dokładnie pokruszyć i zagnieść z masłem (można w malakserze). Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową: wyłożyć dno tortownicy zostawiając spory zapas na zewnątrz, założyć obręcz tortownicy, zamknąć tortownicę, wystającą folię aluminiową założyć od zewnątrz na obręcz tortownicy. Na tak przygotowaną tortownicę wyłożyć przygotowaną masę ciasteczkową na wysokość 2/3 tortownicy i schłodzić 15 minut w lodówce.

Do dużej miski wyłożyć twaróg (odsączony), jajka, cukier, wanilię, cytrynę (i skórkę i cytrynę) oraz mąkę i śmietanę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać mikserem, ale krótko (zbyt długie miksowanie napowietrzy ciasto i sprawi, że sernik po pieczeniu opadnie). Przygotowaną masę wylać (będzie bardzo rzadka) do tortownicy. Jeśli macie odpowiednio duże naczynie – sernik należy piec w kąpieli wodnej. Jeśli nie dysponujecie takim naczyniem, na dno piekarnika należy wstawić (koniecznie!) żaroodporne naczynie z wodą. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Podobno w piekarnikach elektrycznych z termoobiegiem pieczemy jeszcze 30-40 minut. W moim starym piekarniku gazowym ZAWSZE piekę New Yorkera w sumie przez 2-2,5 godziny. Sernik musi się na wierzchu ściąć. Pod wierzchnią warstwą będzie półpłynny, ale sprężysty – stężeje przy studzeniu.

Sernik studzić przez 15 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Potem można go wyjąć i studzić na blacie. Gdy sernik będzie letni przygotować masę ze śmietany, cukru i soku z cytryny. Polewę śmietanową delikatnie wyłożyć na przestudzony sernik i wygładzić. Gdy sernik ostygnie – wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

A potem zachwycać się aksamitnym smakiem :)

Sernik nowojorski - sernik New Yorker

Sernik nowojorski - sernik New Yorker

Sernik nowojorski - sernik New Yorker

Sernik nowojorski - sernik New Yorker

Podobne przepisy