Site Overlay

Sernik malinowy

Sernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy przejść obok nich obojętnie. Wizja pysznego sernika malinowego prześladowała nas od dłuższego czasu, aż wreszcie po kilku próbach i łączeniach różnych przepisów, osiągnęliśmy sukces 😉 Sernik malinowy ze względu na konieczność schłodzenia warstwy musu, warto przygotować dzień wcześniej, a przynajmniej rano, jeśli chcecie go podać pod wieczór.

sernik malinowy

Składniki:

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 120g masła

 

  • 500g twarogu na sernik (jeśli nie używacie gotowego, należy go zmielić 2x)
  • 3 duże jajka
  • 170g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 1 laska wanilii (ewentualnie 1 opak. cukru z prawdziwą wanilią)
  • 3 łyżki mąki
  • 250 ml śmietany 36%

 

  • 500g świeżych malin (zimą można zastąpić mrożonymi)
  • 300 ml śmietany 36%
  • 100 g cukru
  • 4  łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść drobnych bezików

Wykonanie:

Ciastka zmielić w malakserze i ugnieść z masłem. Wyłożyć dno tortownicy przygotowanym spodem. Twaróg (musi być, podobnie jak reszta składników, w temperaturze pokojowej) zmiksować z cukrem, jajkami, mąką, śmietaną i wanilią (laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i ostrzem noża, najlepiej okrągłym, wyskrobać ziarna wanilii). Przygotowaną masę serową wylać do tortownicy. Składniki miksujcie krótko, tylko do ich połączenia (inaczej sernik za bardzo się napowietrzy i opadnie po upieczeniu). Sernik piec przez około 50 minut w temperaturze 150 stopni (powierzchnia, jak przy serniku New Yorker powinna być ścięta i lekko sprężysta). Studzić przez 10 minut przy otwartych drzwiach piekarnika, potem wyjąć i wystudzić do końca.

W międzyczasie 350g malin (mrożonych nie rozmrażać) włożyć do garnuszka, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Warto przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek, wystudzić.

Żelatynę zalać wodą (przykryć jedynie wodą), odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzać (na palniku lub w mikrofalówce) – bardzo krótko, tylko tak, żeby żelatyna się rozpuściła (za długo podgrzewana traci właściwości!). Dodać do przygotowanych malin, dobrze wymieszać i wystudzić, ale uwaga, żeby mus nie stężał! Ubić śmietanę kremówkę i dodać przygotowaną masę z malin. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać mus malinowy na wystudzony sernik (oczywiście nie wyjmujecie go z formy). Odstawić do lodówki aż stężeje, najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem sernik malinowy udekorować resztą malin i pokruszonymi bezikami.

sernik malinowy

sernik malinowy

sernik malinowy