© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Sernik jagodowy na zimno to sezonowa uczta dla wszystkich zmysłów: kolor, smak, kremowa tekstura, cudowny zapach – no ok, na słuch nie oddziałuje :) Sernik jagodowy na zimno jest prosty, ale gwarantuje efekt „wow”. Składniki, łącznie ze świeżymi jagodami, są w sezonie dostępne bez problemu. Biorąc jednak pod uwagę, że sernik jagodowy na zimno musi stężeć warto przygotować go dzień wcześniej, a przynajmniej rano, jeśli chcecie się nim cieszyć wieczorem.

sernik jagodowy na zimno

Składniki:

  • 1 kg twarogu, 3x przemielonego lub gotowego niewymagającego mielenia
  • 500g świeżych jagód
  • 250ml śmietany 30% lub 36%
  • 40g żelatyny
  • ok. 120-150g cukru (w zależności od kwaskowości jagód)
  • 200g ciasteczek typu digestive
  • 120g masła (nie zamieniać)

do polewy (opcjonalnie)

  • 200g białej czekolady
  • 1 łyżka masła (nie zamieniać)
  • 2-3 łyżeczki oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego (nie dawać oliwy z oliwek)

Wykonanie:

Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze) i dobrze wymieszać z masłem. Tak przygotowany spód wyłożyć w tortownicy (sam spód, bez brzegów) i włożyć do lodówki.

Jagody umyć i osuszyć. 350g z nich zmiksować na gładko z cukrem. W dużym naczyniu delikatnie zmiksować ser z jagodami. Osobno lekko (nie trzeba na sztywno) ubić śmietanę i dodać do masy serowej – miksować na niskich obrotach i tylko do połączenia składników. Żelatynę rozpuścić i dobrze wymieszać w pół szklanki zimnej (!) wody. Bardzo krótko podgrzać (kilka sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej; żelatyny nie można przegrzać, bo straci swoje właściwości), aż będzie dobrze rozpuszczona. Powoli dodawać do masy serowej cały czas miksując. Przygotowaną masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik jagodowy na zimno wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc, żeby dobrze stężał.

Jeśli chcecie przygotować polewę: a małym garnku (rondelku) rozpuścić masło, dodać olej, dorzucić połamaną czekoladę – wszystko razem wymieszać, aż polewa będzie gęsta, ale dość lejąca. Lekko przestudzić (nie lejemy gorącej ani zbyt ciepłej polewy na sernik!). Sernik wyjąć z tortownicy. Polewę delikatnie lać na sernik (porcjami, dużą łyżką) i rozprowadzać szerokim nożem, żeby „skapywała” na brzegi. Na wierzch sernika jagodowego na zimno rozsypać resztę jagód i wstawić jeszcze do lodówki na minimum 40 minut, żeby polewa stężała.

sernik jagodowy na zimno

sernik jagodowy na zimno

sernik jagodowy na zimnosernik jagodowy na zimno

sernik jagodowy na zimno

sernik jagodowy na zimno