Site Overlay

Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem

Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem z dodatkiem jabłka i ogórków kiszonych to  jedna z ciekawych kompozycji matiasowych. Szybka, bardzo wyraźna w smaku. My nie mogliśmy przestać jej jeść 🙂 Lekko słona, chrupiąca od ogórka i jabłka, kremowa od majonezu. A że majonezu w niej niewiele, to także dość lekka. Świetna pozycja nie tylko na święta, ale też na szybką przekąskę na małe przyjęcie.

sałatka z matjasów z jajkiem i majonezem

Składniki:

  • ok. 400 g płatów śledziowych a’la matias (2 opakowania po 230 g, po odsączeniu, mają właśnie ok. 200g)
  • 1-2 jabłka (ja daję słodkie i kruche)
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 większe ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz (sól raczej nie, bo matiasy są już słone)

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć przed około pół godziny w wodzie, a najlepiej w mleku (chyba, że chcecie mieć takie mocno słone, to wtedy nie moczymy). Osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i następnie na kawałki po ok. 1-1,5 cm. Jajka pokroić w sporą kostkę. Jabłko obrać i także pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce (dość cienko), podobnie jak ogórki (te już mogą być grubsze). Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, doprawić do smaku pieprzem. 

Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

sałatka z matjasów z jajkiem i majonezem

sałatka z matjasów z jajkiem i majonezem

sałatka z matjasów z jajkiem i majonezem