Site Overlay

Sałatka owocowo-warzywna z arbuzem i serami

Sałatka owocowo-warzywna z arbuzem i serami: mozzarellą i pleśniowym, do tego pomidory, nektarynka, winogrona, dymka ze szczypiorkiem i miodowy winegret. Taka kombinacja to nie tylko świetny dodatek (znów) do grilla, ale też sałatka z arbuzem i serami jest fantastyczną zimną przekąską w upalne dni – orzeźwiająca i sycąca. Słodkość owoców przełamana serem pleśniowym, złagodzonym mozzarellą, do tego lekki twist dymki i słodko-kwaśny miodowy winegret. Koniecznie spróbujcie!

Sałatka owocowo-warzywna z arbuzem i serami

 

Składniki:

– 200g arbuza
– 1 dymka ze szczypiorem
– 2 pomidory
– 5 pomidorków
– winegret miodowy (przepis znajdziecie tutaj)
– 1 kulka mozzarelli
– 100g sera pleśniowego
– 15 gron winogron czarnych
– 2 nektarynki
– świeża bazylia

Wykonanie:

Arbuza (wyjąć pestki) pokroić w kostkę. Pomidory również, a małe pomidorki w połówki lub ćwiartki. Dymkę poszatkować. Mozzarellę i ser pleśniowy pokroić w mniejszą kostkę. Winogrona przekroić na pół. Nektarynki pokroić w niewielkie kawałki (możecie je obrać, ale to już wg Waszych upodobań).

Przygotować miodowy winegret. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i delikatnie wymieszać. Polać winegretem przed samym podaniem. Posypać poszatkowaną świeżą bazylią.

Sałatkę z arbuzem i serami podawać z grillowanymi mięsami lub zajadać samodzielnie jako zimną przekąskę w upalne dni.

Sałatka owocowo-warzywna z arbuzem i serami

Sałatka owocowo-warzywna z arbuzem i serami

Sałatka owocowo-warzywna z arbuzem i serami