Site Overlay

Sałatka śledziowa

Prosta, szybka, intensywna; doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami i może wtedy stanowić nawet nieskomplikowane danie obiadowe (pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa i piątkowych obiadów i babci ;)).

05.11.2014 - 3

Składniki:

– płaty śledziowe w occie, mogą to być także rolmopsy, z których wykorzystamy ogórki – 2-3 słoiki

– 2 słodkie, kruche jabłka

– korniszony, osobiście preferuje takie z chili, bo nadają sałatce charakteru

– śmietana kwaśna 18% – duży kubeczek

– papryka marynowana

– sól

– pieprz

– cukier

– ocet (opcjonalnie)

Płaty obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (bok ok. 1 cm). Korniszony (plus ogórki z rolmopsów) kroimy w kostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy zalewę octową ze śledzi (w ilości osobiście preferowanej, można też doprawić zwykłym octem, wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki i dokładnie mieszamy. Przechowywać w lodówce. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub świeżym chlebem.

05.11.2014 - 3

 

05.11.2014 - 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *