© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Sałatka ryżowa mozaika – bardzo efektowna, kolorowa, wieloskładnikowa, z uzupełniającymi się różnymi smakami. U nas na stole, mimo, że bliscy znają ją już doskonale, nadal wywołuje efekt „wow”. Składniki proste, tanie, łatwo dostępne. Jedyne o co koniecznie musicie zadbać przy sałatce mozaice, to odpowiednie naczynie, dzięki któremu właśnie możliwy jest efekt wizualny. Sałatkę należy podawać w przezroczystej misce, najlepiej z płaskim dnem.

Sałatka ryżowa mozaika

Składniki:

  • 3-4 woreczki ryżu po 100 g
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 duże ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 3-4 jajka na twardo
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duży słoik majonezu
  • 1 duży słoik ketchupu

Wykonanie:

Ogórki pokroić w dość drobną kostkę i odsączyć. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Jajka pokroić w średnią kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku.

W misce układać warstwami (przyznam się Wam szczerze, że zwykle wychodzi mi bardzo różna kolejność, przy zachowaniu zasady – ogórki na dole, kukurydza na górze, 3 warstwy ketchupu):

ogórki, ryż, majonez (rozsmarować po całości cienką warstwę), cebula, ryż, ketchup, ryż, majonez, tuńczyk, ketchup, jajka, majonez, ryż, ketchup, kukurydza.

Sałatkę  ryżową mozaikę nabierać dwoma łyżkami do sałatek „dobierając” się do samego dołu.

Sałatka ryżowa mozaika

Sałatka ryżowa mozaika

Sałatka ryżowa mozaika

Podobne przepisy