© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Sałatka krabowa z grejpfrutem, a tak naprawdę oczywiście z paluszków krabowych, no chyba, że macie dostęp do prawdziwego mięsa krabowego – wtedy nawet nie się zastanawiajacie i zmieniajcie składnik :) Sałatka jest bardzo lekka, prosta i orzeźwiająca, dzieki grejpfrutowi, a jednocześnie sycąca dzięki krabom i jajkom. Większa porcja sałatki krabowej może nasycić głód i być świetnym lunchem.

Sałatka krabowa z grejpfrutem

Składniki:

  • 1 opak. paluszków krabowych (250 g)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 spory czerwony grejpfrut
  • 3 jajka na twardo
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1/2 puszki ananasa
  • 125 g sera żółtego w kawałku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki

dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego lub zwykłego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-2,5 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Paluszki pokroić w kawałki długości ok. 1-2 cm. Cząstki grejpfruta obrać z błony i podzielić na podobne kawałki, jak paluszki krabowe. Jajka pokroić w dużą kostkę, podobnie jak żółty ser. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Ananasa odsączyć, jeśli jest w plastrach – pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę obrać i pokroić w kostkę ok. 1 cm, tak jak awokado. Kapustę posiekać. Wymieszać ze sobą składniki. W osobnej miseczce przygotować dressing, polać nim sałatkę i delikatnie dokładnie wymieszać. Sałatkę krabową z grejpfrutem można podawać jako przystawkę, danie lunchowe lub dodatek, także z bagietką.

Sałatka krabowa z grejpfrutem

Sałatka krabowa z grejpfrutem

 

Podobne przepisy