Site Overlay

Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego

Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego połączona z orzechami to prawdziwa symfonia i zarazem klasyka smaku. Pomijamy już fakt, że to prawdziwy afrodyzjak 🙂 Chrupka, słodkawa gruszka, delikatna kremowa figa, przełamane wytrawnym, ale delikatnym aksamitnym sosem z sera pleśniowego na białym winie. Czy naprawdę trzeba więcej słów? Do kuchni marsz 🙂

Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego

Składniki:

  • opakowanie miksu sałat albo inna ulubiona sałata
  • 2-2 gruszki, dojrzałe, ale nie za miękkie
  • 3-4 świeże, dojrzałe figi
  • garść orzechów włoskich
  • 80 g sera pleśniowego (np. Lazur)
  • 2 łyżki śmietany 18% słodkiej
  • świeżo mielony pieprz (ilość wg uznania)
  • 3 łyżki białego wina półwytrawnego albo półsłodkiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 60 g sera typu camembert
  • opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych

Wykonanie:

Sałatę podzielić na części, rozłożyć na talerzach. Gruszki obrać, pokroić w ósemki (można lekko skropić cytryną, żeby nie ściemniały).Rozłożyć na sałacie promieniście. Figi pokroić podobnie i ułożyć między gruszkami.

Na parze (w małym rondelku zagotowujemy wodę i ustawiamy na nim miskę metalową, tak by nie dotykała wrzącej wody) rozpuszczamy ser pleśniowy z winem, miodem i śmietaną. Camembert obieramy z pleśni i dorzucamy do sera pleśniowego z winem. Dodajemy pieprz do smaku. Ciepłym (zimny sos tężeje!!!) sosem polewamy przygotowaną sałatę z gruszkami i figami, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Podajemy od razu. Sałata z gruszkami i figami z sosem z sera pleśniowego może być przystawką, ale jeśli podamy ją w dużej ilości może nasycić także jako danie główne.

Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego

Sałata z gruszek i fig z sosem z sera pleśniowego