© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Smażony ryż z rybą po peruwiańsku czyli chaufa de pescado to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Peru. Smażony ryż z dodatkami Peruwiańczycy przejęli i zaadaptowali z kuchni chińskiej. W zależności od ich humoru taki ryż może być bardzo prostym albo bardzo wyszukanym daniem. Zwykle jednak składa się ono z resztek ryżu, mięs lub ryb i warzyw, które są pod ręką. Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – lub z innymi dodatkami – jest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą po peruwiańsku (lub innym dodatkiem) są – oprócz ryżu i ryby – sos sojowy, czosnek, imbir i jajka. Podajemy Wam najprostszy przepis na smażony ryż z rybą po peruwiańsku – w wersji bardziej wyszukanej, rybę można podsmażyć w tempurze – z podsmażoną rybą bez panierki – szybko, pysznie i kolorowo.

Smażony ryż z rybą po peruwiańsku - chaufa de pescado

Składniki:

  • 0,5 kg ryby, najlepiej białej (np. dorsz)
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 250 g ugotowanego ryżu białego, np. basmati 
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150-200g zielonego groszku łuskanego (może być mrożony)
  • 150 g zielonej fasolki lub groszku cukrowego (całe strąki, bez łyka)
  • 2 łyżki tartego świeżego imbiru
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego (koniecznie!)
  • 100-150 g kiełków sojowych (można zastąpić np. kiełkami słonecznika)
  • 2 młode cebulki ze szczypiorem
  • 2 łyżki białego sezamu

Wykonanie:

Rybę pokroić w kawałki (np. 2×2 cm), doprawić 1 łyżką sosu sojowego. Patelnię rozgrzać (przyda się wok) na średnim ogniu, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego i wlać roztrzepane jajka – jak na omlet. Podsmażać kilka minut (aż jajka się zetną), omlet obrócić i smażyć jeszcze kilka sekund z drugiej strony. Zdjąć z patelni i pokroić w paski/ kostkę. Odstawić.

Na tej samej patelni rozgrzać resztę oleju i dodać rybę. Podsmażać delikatnie przez 2-3 minuty i rozgarnąć na boki (zrobić miejsce w środku patelni). Dodać posiekany czosnek, starty imbir, pokrojoną fasolkę i paprykę oraz ugotowany ryż (zimny); wymieszaź i podsmażać kilka minut, dodać groszek i kiełki, pokrojony omlet i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dodać resztę sosu sojowego i olej sezamowy, smażyć jeszcze minutę i wyłączyć, dobrze wymieszać. 

Smażony ryż z rybą po peruwiańsku podawać na gorąco posypany siekaną młodą cebulką ze szczypiorem i sezamem.

Smażony ryż z rybą po peruwiańsku - chaufa de pescado

smażony ryż z rybą po peruwiańsku

smażony ryż z rybą po peruwiański