© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille to klasyka kuchni kreolskiej i Cajun. Obie kuchnie to tradycyja z terenów Luizjany (USA), która opiera się na ryżu, mięsie (przede wszystkim wieprzowinie) i skorupiakach. Kuchnia kreolska i cajun przenikają się, choć cajun jest prostsza (bardziej chłopska), ostrzejsza od kreolskiej, która króluje przede wszystkim w Nowym Orleanie. Podstawą obu odmian kuchni kreolskiej jest tzw. Święta Trójca – cebula, seler naciowy i słodka papryka, do tego ryż, często zasmażka (tzw. roux, cudowny wpływ kuchni francuskiej). Większość dań kuchni kreolskiej jest jednogarnkowa. 

Sama kiełbasa andouille, będąca jednym z podstawowych kuchni kreolskiej, pochodzi z Francji; jest to grubo mielona kiełbasa wieprzowa, mocno doprawiona czosnkiem i mocno wędzona. Jeśli nie uda się Wam jej znaleźć, możecie ją zastąpić właśnie takim rodzajem kiełbasy – wieprzową, mocno wędzoną, z dodatkiem czosnku, papryki, dobrze doprawioną.

Ryż po kreolsku to szybkie i proste danie, oparte na kreolskiej Świętej Trójcy, świetnie doprawione; niezbędnym jej składnikiem jest przyprawa kreolska (oczywiście zaraz podam Wam przepis na nią :) ). 

ryż po kreolsku z kiełbasą andouille

Składniki:

  • 250 g kiełbasy andouille
  • 1 duża cebula
  • 1 duża zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-1,5  łyżki przyprawy kreolskiej*
  • 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru pomidorowego
  • 3-4 łodygi selera naciowego

*przyprawa kreolska:

  • 2 łyżki granulowanej lub suszonej cebuli
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka pieprzu cayenne lub papryki chili
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek czerwonej słodkiej papryki
  • składniki dokładnie wymieszać i przechowywać w szczelnym pojemniku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek poszatkować. Kiełbasę cienko pokroić, Paprykę pokroić w kostkę, łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż i w plastry. Czerwoną cebulę odcedzić i wypłukać.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek, podsmażać 2 minuty. Dodać paprykę i smażyć 5 minut. Dodać pokrojoną kiełbasę i przyprawę kreolską, dokładnie wymieszać i podsmażać około 10 minut często mieszając. Dodać ryż i czerwoną fasolę, wymieszać, podsmażać kilka minut. Dodać pastę pomidorową, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze 2 minuty.

Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille podawać na gorąco, można posypać szatkowanym szczypiorem i ostrym sosem.

ryż po kreolsku z kiełbasą andouille

ryż po kreolsku z kiełbasą andouille