© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym zawinięte w plastry suszonej szynki, cudownie doprawione ziołami – tymiankiem, rozmarynem i oregano. To takie połączenie włoskiej kuchni (mozzarella, zioła i suszona szynka, najlepiej parmeńska) z kuchnią polską – sos śliwkowy. Ale w roladkach drobiowych z mozzarellą w sosie śliwkowym jest też nieco egzotyczny akcent, bo w sosie mamy odrobinę cynamonu i goździków, co daje sosowi delikatną korzenną nutę i przełamuje słodycz śliwki. Oczywiście zamiast szynki parmeńskiej możecie wykorzystać inny rodzaj suszonej szynki – serrano, szwarcwaldzką, francuską – każda z nich będzie pasować nadając nieco inną nutę. Roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym są wbrew pozorom proste i szybkie w przygotowaniu, a w połączeniu z kaszą czy ryżem  są obiadem, którym możecie poczęstować także gości. Sos śliwkowy możecie przygotować nie tylko latem ze świeżych śliwek (polecam dojrzałe węgierki), ale także poza sezonem z mrożonych śliwek Hortex.

roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym

Składniki (na 6 porcji):

  • 6 piersi z kurczaka (pojedynczych)
  • ok. 200 g szynki suszonej w cienkich plastrach
  • 130 g mozzarelli (może być w „kulce” w zalewie)
  • 450g śliwek mrożonych Hortex
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • po 1 łyżeczce świeżych posiekanych ziół: tymianek, rozmaryn, oregano (można zamienić na suszone)
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Filety z kurczaka rozbić na dość cienkie kotlety (najlepiej przez folię, żeby jak najmniej zniszczyć mięso). Delikatnie posypać solą (ale nie za dużo, bo suszone szynki są już słone) oraz pieprzem. Oprószyć ziołami. Mozzarellę pokroić w niedługie paski i ułożyć na każdym z kotletów. Każdy kotlet zawinąć w roladkę. Przygotowane roladki dodatkowo zawinąć w plastry suszonej szynki. Możecie wspomóc się nitką i obwiązać nią roladki (nie zapomnijcie jej zdjąć :) najlepiej po podsmażeniu roladek, przed wrzuceniem ich do sosu). Śliwki rozmrozić.

Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć przygotowane roladki drobiowe z mozzarellą. Smażyć z każdej strony po ok. 5 minut, aż będą zrumienione (z każdej strony) i sprężyste – póki mięso będzie miękkie – tzn. że jest w środku surowe. Ale uważajcie, żeby nie przesmażyć roladek, bo będą suche – najlepiej smażyć na niewielkim ogniu. Gdy roladki będą gotowe – zdjąć je z patelni, odlać tłuszcz. Na tę samą patelnię (nie myjemy), wrzucamy śliwki i podsmażamy kilka minut aż zaczną się delikatnie rozpadać (ale nie dopuszczamy, żeby przestały przypominać siebie :)). W międzyczasie, jeśli używaliście nitek do roladek, zdejmijcie je. W soku z cytryny rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Do lekko podsmażonych śliwek dodajemy sos sojowy, miód, przyprawy oraz sok z cytryny z mąką ziemniaczaną. Całość dobrze mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę, aż zacznie nieco gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Roladki układamy z powrotem na patelni z sosem przewracając je kilkukrotnie, by całe pokryły się sosem. Roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym możemy podawać z patelni z kaszą lub ryżem.

roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym

roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym

roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym

roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym

roladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym


Mój dzień z Hortex