© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Risotto ze szparagami i bekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić np. wędzonką krotoszyńską, albo surową wędzoną szynką (np. myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno przekąskę, jak i danie główne. Bez wątpienia obowiązkowa pozycja w majowym menu, gdy sezon szparagowy w pełni. Risotto ze szparagami i bekonem jest delikatne i wbrew pozorom bardzo lekkie.

risotto ze szparagami i bekonem

Składniki:

  • 240g ryżu do risotto Uncle Ben
  • ok. 100g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku – zmiażdżone
  • 1 duża cebula – poszatkowana
  • 1 l bulionu
  • 200ml białego wina
  • łyżka masła
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól, pieprz

Wykonanie:

W głębokim rondlu podsmażyć na chrupko bekon. Wyjąć z rondla. W tym samym rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż i także mieszając go zeszklić. Dodać dużą chochlę bulionu. Mieszając gotować kilka minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodać kolejną porcję bulionu i powtórzyć. W połowie dodawania bulionu, do ryżu wlać wino, wymieszać aż ryż wchłonie wino. Stopniowo porcjami dodawać resztę bulionu, mieszając i gotując na małym ogniu, tak by ryż wchłaniał bulion. Dodać resztę wina i poczekać, aż ryż je wchłonie. Wrzucić obrane i pokrojone szparagi. Gotować mieszając około 6 minut. Dodać bekon, gotować jeszcze ok. 2 minuty, by całość była ciepła. Doprawić solą i pieprzem. Risotto ze szparagami i bekonem podawać na gorąco.

risotto ze szparagami i bekonem

risotto ze szparagami i bekonem

risotto ze szparagami i bekonem