© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Przegrzebki z pomidorową salsą. Czyli małże św. Jakuba, albo scallopsy z salsą. Salsa to dość gęsty pikantny sos ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw albo owoców. Delikatność przegrzebków jest przełamana pikantną salsą pomidorową (oczywiście ze świeżych pomidorów).

przegrzebki z pomidorową salsą

 

 

Składniki:

– ok. 12 przegrzebków
– 50 ml oliwy z oliwek
– ok. 200 g pomidorów (świeżych)
– 1 łyżka octu winnego białego (można ewentualnie zastąpić balsamicznym)
– bagietka
– 1 ząbek czosnku
– pół papryczki chili
– bazylia, pietruszka, kolendra (świeże)

Wykonanie:

Pomidory obrać (zalać na 2-3 minuty wrzątkiem, wtedy skórka łatwo schodzi). Pokroić w kostkę i odsączyć (najlepiej pozbyć się pestek i soku, żeby salsa nie wyszła wodnista). Dodać sól, pieprz, ocet, poszatkowane zioła i papryczkę; oliwę rozgrzać na patelni, dodać do niej rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć (nie za długo, żeby czosnek nie zbrązowiał i nie zrobił się gorzki). Wcześniej przygotowany miks pomidorów z ziołami zalać oliwą z czosnkiem. Zostawić na około 20-30 minut, żeby smaki się wymieszały. 

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Wrzucić przegrzebki – smażyć z każdej strony na złoto (około 1,2-2 minuty z każdej strony; można sprawdzić palcem – przy naciśnięciu palcem przegrzebki powinny lekko „sprężynować”; przesmażone będą gumiaste!).

Przegrzebki wyłożyć na talerz, dodać przygotowaną wcześniej salsę. Przegrzebki z pomidorową salsą podawać z bagietką polaną dobrą oliwą z oliwek.

przegrzebki z pomidorową salsą

 

przegrzebki z pomidorową salsą

przegrzebki z pomidorową salsą

Podobne przepisy