Site Overlay

Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą

Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą – niebo w gębie i oryginalne Włochy w Waszym domu. Delikatne, cieniutkie ciasto (zdecydowanie nie jest to ciasto z sieciówek, ale raczej rodem z Rzymu czy Neapolu), które trzyma formę, biały aksamitny sos, przygotowany tak, by ciasto nie przemakało. A na wierzchu pyszna szynka parmeńska, aromatyczne dojrzałe figi, gruszki, przełamujący je ser gorgonzola, idealnie pasująca rukola rozsypana na gotowej już pizzy i chrupiące orzechy włoskie. Prawdziwa włoska z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą to jedna z najbardziej włoskich kompozycji, jakie można sobie wyobrazić. Ciasto jest niezwykle proste i nie powinno nikomu sprawić trudności. Szynkę parmeńską w razie potrzeby można zastąpić inną suszoną szynką, a nawet zwykłą (warto użyć szynki dobrej jakości, w bardzo cienkich plastrach). Figi i gruszki jesienią znajdziecie bez trudu. Jeśli chodzi o gorgonzolę, my używamy odmiany dolce, ale możecie także wypróbować wersję piccante; tutaj w razie potrzeby także możecie użyć zamiennika w postaci sera pleśniowego dobrej jakości. Prawdziwa włoska z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą – jeśli jesteście miłośnikami pizzy, to pozycja obowiązkowa!

Prawdziwa włoska z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą

Składniki:

ciasto:

• 250 g mąki pszennej
• 150 ml ciepłej wody
• 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
• 1 pełna łyżeczka soli
• pół łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek

sos biały:

  • 2 szalotki (ewentualnie mała cebula)
  • 50 g masła
  • 200g śmietany kremówki, min. 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka tymianku, najlepiej świeżego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

dodatki:

  • 1 gruszka, raczej twardawa
  • 100g sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego
  • ok. 80 g szynki parmeńskiej w cienkich plastrach (ok. 5-6 plastrów)
  • 3-4 dojrzałe figi
  • 2 garści rukoli
  • kilka orzechów włoskich
  • ok. 150g mozzarelli (może być taka w zalewie)

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać 3 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę ciepłej wody i oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić (10 do kilkunastu minut), aż powstanie elastyczna, gładka masa. Włożyć np. do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2-krotnie (około 1,5 godziny, chyba, że nie będzie mogli się doczekać tak jak ja i wstawicie ciasto do łazienki włączając farelkę 😉 ). Jeśli korzystacie z drożdży instant wystarczy je rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłej wody i dodać do reszty składników bez przygotowywania rozczynu.

W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, zeszklić posiekaną drobno szalotkę z posiekanym (lub zmiażdżonym) czosnkiem. Wsypać mąkę, chwilę podsmażać, aż do złotego koloru, cały czas mieszając. Powoli dodać śmietanę nie przestając mieszać. Dodać sól, pieprz, tymianek i gotować jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Odstawić do wystygnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, nie wyrabiać już go. Można je rozwałkować w całości (Wszystko zależy od wielkości Waszego piekarnika i blachy) lub podzielić na 2 części i uformować 2 klasyczne placki. Ciasto przed rozwałkowaniem należy trochę (naprawdę trochę) podsypać mąką i rozwałkować na grubość maks. 5 mm (amerykańskim plackom – nie mylić z pizzą – mówimy „nie”). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (termoobieg lub góra-dół). Wyrośnięte ciasto posmarować białym sosem, najlepiej rysując okręgi. Teraz układamy pokrojoną w plastry mozzarellę (dobrze się topi, nie musi być jeden obok drugiego, wręcz jest to niewskazane). Następnie układamy delikatnie zawinięty plastry szynki. Między plastrami szynki układamy pokrojoną w cienkie plastry gruszkę, na to pokrojone figi. Ser gorgonzola małymi kawałkami rozkładamy na pozostałych składnikach i posypujemy orzechami rozdrobionymi w placach. Uwaga!!!!! rukolę kładziemy na pizzę dopiero po upieczeniu!!!!

Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-12 minut (wszystko zależy od Waszego piekarnika) – brzegi powinny być zrumienione (ale nie spalone!) – to zapewni odpowiednią chrupkość ciasta, oraz że nie będzie rozmiękłe. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypujemy rukolą i od razu podajemy. Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą nie wymaga już posypywania parmezanem. 

Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą

Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą

Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą

Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukoląPrawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą

Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą