Site Overlay

pomidorowa fasolka z bankietówkami

Bardzo prosty obiad. Do tego zabawny. Gdy nie macie czasu na poważne dania obiadowe, gdy wpadną niezapowiedziani głodni goście.

DSC_3158

Składniki:

  • 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 350 g małych paróweczek bankietowych
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 40 g mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Fasolkę opłukać, obrać z łyka (chyba, że używacie mrożonej poza sezonem), ugotować na półtwardo w wodzie z solą. Odcedzić, ale nie wylewać wody. Cebulkę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Parówki bankietowe (te małe) naciąć z każdego końca na krzyż. Dorzucić do cebulki i podsmażyć. Dodać koncentrat, sól, pieprz, paprykę i pół szklanki wody z gotowania fasolki. Wymieszać. Dorzucić fasolkę. Dodać startą mozzarellę i podgrzać. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można dodać więcej koncentratu i mąkę. Dekorować startym parmezanem i świeżą bazylią.

DSC_3157

DSC_3159

DSC_3155