Site Overlay

Policzki wieprzowe duszone w pomidorach i winie

Policzki wieprzowe duszone (tutaj w pomidorach i winie) – wciąż dość rzadkie danie na naszych stołach. A szkoda. Mięso jest niezwykle kruche, delikatne, wilgotne. Dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach. Delikatny naturalny sos z warzyw i z dodatkiem pomidorów nadaje niezwykły aromat.

Policzki wieprzowe duszone w pomidorach

Składniki:

  • ok. 0,5 kg policzków wieprzowych (6 sztuk)
  • 2-3 marchewki
  • 1 por
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5l bulionu warzywnego albo wieprzowego
  • świeży tymianek albo majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 pomidory duże i dojrzałe
  • 1 szklanka czerwonego wina półwytrawnego albo półsłodkiego
  • sól, pieprz
  • oliwa – 3-4 łyżki

Wykonanie:

Marchew obrać i pokroić w talarki, podobnie por. Cebulę i czosnek poszatkować. Policzki wieprzowe oczyścić z błony tak samo, jak oczyszcza się polędwiczki wieprzowe. Na patelni rozgrzać połowę oliwy. Policzki osolić i podsmażyć z obu stron, żeby zamknąć strukturę mięsa, zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę oliwy. Dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić. Dodać marchew i pora, podsmażać kilka minut. Wlać bulion, dodać pokruszone liście laurowe, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Dodać wino i redukować na mocnym ogniu przez około 3 minuty. Przelać wszystko do garnka, dodać  pokrojone w kostkę pomidory oraz odłożone policzki. Dorzucić kilka gałązek tymianku albo majeranku. Ustawić mały ogień i dusić pod przykryciem ok. 45 minut, aż policzki będą miękkie.

Policzki wieprzowe duszone w pomidorach

Policzki wieprzowe duszone w pomidorach

Policzki wieprzowe duszone w pomidorach

Policzki wieprzowe duszone w pomidorach