Site Overlay

Polędwiczki z kurczaka w panierce

Nie ma chyba prostszego dania niż polędwiczki z kurczaka w panierce (można także użyć filetów). Prawda jest taka, że to zwyczajne danie, dzięki cudownej panierce może stać się zupełnie niezwykłym daniem. Lekko pikantna panierka, delikatne, kruche, wilgotne i mięciutkie mięso. Zapach przypraw i ziół… proste, szybkie (po marynowaniu), do tego tanie. Genialne rozwiązanie na przyjacielską „nasiadówkę” przy smakołykach, które są naprawdę pyszne, a do tego niedrogie. Koniecznie spróbujcie tego przepisu na polędwiczki z kurczaka w panierce. W razie potrzeby, zamiast polędwiczek z kurczaka, można użyć filetów z kurczaka (piersi z kurczaka) i pokroić je na mniejsze kawałki. Poniższy przepis dotyczy spoorej porcji, ale możecie bez problemu dostosować go do swoich potrzeb (od razu mówię, że polędwiczki są naprawdę pyszne, więc na kilkuosobowe przyjęcie ta ilość będzie ok, a może nawet za mała 🙂 ).

Polędwiczki z kurczaka w panierce

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek z kurczaka (ewentualnie filetów z kurczaka – piersi z kurczaka – pociętych na mniejsze kawałki)
  • 0,5l maślanki naturalnej (ewentualnie kwaśna śmietana 18% wymieszana pół na pół ze słodką śmietaną 18%)
  • sól, pieprz

panierka:

  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 szklanki drobnej bułki tartej
  • 0,5-2 łyżeczek chili (wg upodobań, ja w tych proporcjach daję 1 łyżeczkę)
  • 2 łyżki prażonej suszonej cebulki
  • oliwa

Wykonanie:

Polędwiczki z kurczaka umyć i osuszyć. Delikatnie lekko rozbić tłuczkiem do mięsa – nie tak jak kotlety, ale tylko trochę, aby kawałki mięsa były mniej więcej płaskie. Porządnie osolić i oprószyć pieprzem. Ułożyć w naczyniu wypełnionym maślanką, tak by całe mięso było zanurzone. Marynować minimum 2 godziny, optymalnie 6, nie przekraczać 12 godzin. Dzięki marynowaniu w maślance mięso nabiera niesamowitej wręcz kruchości i jest po smażeniu bardzo delikatne, wilgotne i miękkie.

W odpowiednio dużym naczyniu wymieszać bułkę tartą z przyprawami. Uwaga – prażoną cebulkę zmielić, np. w młynku do kawy, jeśli nie posiadacie takiego, cebulkę wsypać np. do foliowego woreczka i delikatnie rozbić tłuczkiem. Wszystko razem porządnie wymieszać. Polędwiczki z kurczaka wyjmować kolejno z maślanki, lekko otrzepując z nadmiaru maślanki (ale nie wycierać!) i obtaczać w przyprawionej bułce tartej. Na patelni rogrzać oliwę (jeśli chodzi o ilość – polędwiczki położone na patelnię powinny być zanurzone w oliwie do połowy). Oliwa musi być mocno rozgrzana. Kłaść na niej polędwiczki (zmniejszyć ogień – w innym przypadku panierka się przypali, a mięso w środku będzie surowe) i smażyć z obu stron na złoto. Odsączyć usmażone polędwiczki z kurczaka na ręczniki papierowym. Polędwiczki z kurczaka w panierce są doskonałe i na ciepło i na zimno ze świeżymi lekkimi sałatkami.

Polędwiczki z kurczaka w panierce

Polędwiczki z kurczaka w panierce