Site Overlay

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane. U nas w Poznaniu mówimy na nie plędze. Proste, szybkie, sycące. Mogą być wytrawne, z cebulką, sosem myśliwskim, cygańskim, pomidorowym, albo z kiełbaski (taki lubimy najbardziej). Albo na słodko, z gęstą śmietaną i cukrem (to dla mnie smak dzieciństwa). Warto dla nich popracować nad bicepsami przy tarciu ziemniaków 🙂

Placki ziemniaczane

Składniki:

na ok. 16 placków o śr. ok. 8 cm

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanka mąki (musicie sprawdzać konsytencję w trakcie mieszania masy)
  • olej
  • opcjonalnie do wersji wytrawnej:
    • 1-2 cebule
    • sól, pieprz

sos z kiełbasy

  • 2 kiełbasy Wasze ulubione, np. śląska, myśliwska, najlepsza jest kiełbasa lekko podsuszona, ale nie zupełnie sucha
  • 0,5-1 puszka groszku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1-2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie odrobina mąki do zagęszczenia sosu
  • opcjonalnie 1 mała puszka przecieru pomidorowego

do wersji słodkiej

  • 1 opakowanie gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • cukier wg uznania

Wykonanie:

Ziemniaki obrać (powycinać wszystkie „oczka”, etc.). Zetrzeć na tarce na małych oczkach (choć niektórzy lubią na dużych). Dodać jajka, wymieszać. Dodawać mąkę partiami do uzyskania odpowiedniej konsystencji (masa powinna być gęsta i odpadać od łyżki „płatami”). Do wersji wytrawnej dodać także startą cebulę, sól i pieprz.

Na patelni dobrze rozgrzać olej. Placki nakładać dużą łyżką lub chochelką – formować placki o średnicy około 8-10 cm. Smażyć na złoto z obu stron. Na słodko – na plackach zrobić „kleksy” ze śmietany i posypać cukrem.

Sos z kiełbasy: kiełbasę pokroić w małe kawałki/ plastry (nie za cienkie). Groszek odsączyć. Cebulę przekroić na ćwiartki i dalej w plasterki. Paprykę pokroić w małe paski. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać kiełbasę. Podsmażać kilka minut aż puści soki. Dodać paprykę i smażyć mieszając, aż zacznie mięknąć. Ogórki pokroić w plasterki i dorzucić do sosu. Dodać groszek, doprawić sola i pieprzem. Można dodać przecier pomidorowy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodać odrobinę mąki.

Placki ziemniaczane – takie proste, a tyle radości 😉

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane