© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Pikantna zapiekanka z kurczaka, to szybki i prosty obiad. Nawet jeśli nie macie pod ręką oryginalnych składników, z łatwością je zastąpicie (zaraz podpowiem jak :)). Pikantna zapiekanka z kurczaka to przepis, który przywiozłam ze Stanów, stąd głównym składnikiem jest pikantny (a wręcz ostry) sos Frank’s Red Hot. Można go kupić w internecie, jednak przepis na pikantną zapiekankę z kurczaka przygotowałam dla Was tak, że możecie użyć dostępnego w wielu sklepach sosu Louisiana Hot Sauce, sosu typu Sriracha albo nawet popularnego Tabasco (czego ile – info poniżej :) ). Pikantna zapiekanka z kurczaka jest bardzo aromatyczna dzięki świeżym papryczkom jalapenos, a jej stopień ostrości możecie bez problemu dopasować do swoich upodobań.

pikantna zapiekanka z kurczaka

Składniki:

  • 6-8 udek z kurczaka bez kości
  • 6 plastrów bekonu (chudego boczku surowego wędzonego lub wędzonki)
  • 3 papryczki jalapenos (ilość zależy od Waszej tolerancji ostrości)
  • 330g serka twarogowego (typu Almette, Turek, etc.)
  • 125 ml majonezu
  • 110g sera żółtego, najlepiej typu cheddar
  • 100 g mozzarelli
  • ok. 125 ml sosu Frank’s Red Hot/ Louisiana Hot Sauce/ sriracha 
    • można zamienić na tabasco; wtedy należy odpowiednią (do Waszych gustów ilość, zaczynajcie od mniejszej ilości, zawsze można dodać więcej) ilość wymieszać z ketchupem, dodać 1 łyżeczkę chili, 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę octu, opcjonalnie 1 łyżeczkę sosu Worcesteshire – podgrzać (masło musi się roztopić), wymieszać i wystudzić; niedawno w ramach przepisu i z braku oryginalnego sosu wypróbowałam też wersję z gotowym (o zgrozo, ale czasem trzeba) sosem Heinz Hot Chili i muszę powiedzieć, że był to dobry wybór
  • opcjonalnie szczypior
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju (jeśli bekon jest bardzo chudy)

Wykonanie:

Jeśli kupiliście udka z kością, trzeba je z kurczaka wyciąć (nie musi być ładnie). Kurczaka należy porządnie osolić, posypać pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Ułożyć na ruszcie (nie kładziemy go bezpośrednio na blasze ani w naczyniu żaroodpornym) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 40 minut. Kurczak ma się w tej wysokiej temperaturze smażyć i wytapiać (dlatego musi być ułożony na ruszcie).

W międzyczasie bekon kroimy w drobną kostkę. Jeśli bekon (boczek, wędzonka) są chude, to na patelni rozgrzewamy odrobinę (!) oleju. Wrzucamy pokrojony bekon i podsmażamy. Po 3 minutach dodajemy pokrojone w drobne plasterki jalapenos i podsmażamy do miękkości. Dodajemy serek, majonez i ostry sos; mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Podpieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z niego skórkę (nie wyrzucamy), która powinna być bardzo chrupiąca. Kawałki kurczaka układamy na dnie żaroodpornego naczynia, polewamy przygotowanym sosem oraz posypujemy startymi serami. Zapiekamy około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni pod przykryciem, na ostatnie 3 minuty zdejmujemy przykrycie (wkładamy też do piekarnika skórkę z kurczaka, żeby była gorąca). 

Pikantną zapiekankę z kurczaka podajemy od razu, na gorąco posypaną posiekanym szczypiorem z kawałkiem chrupiącej skórki.

pikantna zapiekanka z kurczaka

pikantna zapiekanka z kurczaka

pikantna zapiekanka z kurczaka

pikantna zapiekanka z kurczaka