Site Overlay

Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach

Pierś z kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach z dodatkiem sosu sojowego i rybnego z sezamem to klasyka kuchni azjatyckiej. Aromatyczna, soczysta, rozpływa się w ustach. My podajemy ją na naszym ostatnim odkryciu – delikatnej, lekko podsmażanej kapuście pekińskiej, która dzięki dodatkowi grzybów shimeji ma lekko orzechowy posmak, a przełamuje  go chili. Kompozycja nie do zapomnienia.

Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 3cm kawałek imbiru
  • 1 pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie: 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśnego albo czarnego sosu chili

Dodatkowo:

  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • 150 g grzybów shimeji
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki sezamu

Wykonanie:

Pierś z kaczki oczyścić, naciąć skórę. Przygotować marynatę. W małym garnku wymieszać miód z olejem, dodać sos rybny i sojowy. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do garnka. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok i również dodać do garnka. Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach i dorzucić do reszty marynaty. Delikatnie podgrzać, żeby składniki się połączyły. Piersi kaczki dokładnie zanurzyć w marynacie i zostawić na minimum 3 godziny, a najlepiej oczywiście na całą noc.

Na zimną i suchą patelnię kładziemy piersi kaczki, skórą do dołu. Smażymy, aż skóra się zrumieni. Przewracamy na drugą stronę i wlewamy resztę marynaty. Wyłączamy. Podsmażone piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego, skórką do góry, wlewamy marynatę z patelni. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 st.) przez około 15 minut. W zależności od wielkości piersi kaczki, może to być nawet 30 minut – trzeba sprawdzać, czy zmiękła i uważać, żeby jej nie przesuszyć. Prawidłowo upieczona pierś jest w środku delikatnie różowawa, ale nie powinna wypuszczać soków.

W międzyczasie kapustę piekińską pokroić w niewielką kostkę. Grzyby shimeji odciąć od ich podstawy (jest niejadalna). Papryczkę chili drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (znów – najlepiej sezamowy). Wrzucić kapustę, dodać sos sojowy. Chwilę podsmażać. Dodać grzybki i papryczkę chili, wymieszać. Dodać łyżkę sezamu, chwilę podsmażyć.

Na talerzu układać gotową kapustę pekińską, a na niej gotową pierś z kaczki marynowaną w imbirze i pomarańczach, posypać pozostałym sezamem.

Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach

Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach

Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach