Site Overlay

Jesienny pieczony udziec z indyka

Pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir,  rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Pieczony udziec z indyka  – bardzo kruchy i delikatny.

pieczony udziec z indyka

 

Składniki:

udo z indyka 1-1,3 kg
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej
2x cukier waniliowy
2 jabłka
cytryna
sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki                 wszystkie dla efektu muszą być
świeży imbir (kawałek 2 cm)
garść rodzynek i suszonej żurawiny
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę). Następnie wetrzeć cukier waniliowy i obsypać skórką pomarańczową – wklepać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wlać na nie 2 łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Pieczony udziec z indyka podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka.

pieczony udziec z indyka

pieczony udziec z indyka

pieczony udziec z indyka