© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi – trochę Japonii na Waszym talerzu. Łosoś teriyaki pieczony w piekarniu jest obłędnie wilgotny i lekki. Do tego trochę ryżu sushi (czyli z octem ryżowym) i przepyszny lekko orzechowy szpinak podsmażany krótko na oleju sezamowym. Całości dopełniają prażone ziarna sezamu. Lekkie, sycące i uzależniające danie. Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi na chwilę zabierze Was na Daleki Wschód.

pieczony łosoś teriyaki

Składniki:

  • ok. 800 g fileta z łososia podzielonego na 4 porcje
  • 60 ml sosu teriyaki (możecie użyć gotowego, dla chętnych podaję niżej przepis na własny)*
  • 1 łyżka ziaren białego sezamu
  • 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
  • 2 szklanki (ok. 400g) ryżu do sushi
  • 240ml octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 600g świeżego szpinaku (może być baby)
  • 1 łyżka oleju sezamowego ( nadaje aromat i delikatny posmak orzechów, jeśli możecie  – nie zamieniajcie)
  • 2 szczypty soli
  • łyżka posiekanego szczypioru
  • awokado (dojrzałe)

*sos teriyaki:

  • 180 ml sosu sojowego
  • 180 ml wina ryżowego Mirin
  • 110 g cukru, najlepiej brązowego
  • 1 łyżka bardzo drobno posiekanego czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka bardzo drobno posiekanego imbiru (opcjonalnie)

Wykonanie:

Przygotować ryż. Ryż do sushi należy kilkukrotnie bardzo dokładnie przepłukać zimną wodą. Następnie wsypać do go garnka i zalać wodą tak, żeby woda sięgała na około 1 cm nad ryż (zasada 1 szkl ryżu – 1 szkl wody). Gotować około 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem, a następnie odstawić na następne 10-15 minut aż cała woda wsiąknie w ryż. Jeśli przygotowujcie sos teriykaki samodzielnie: w małym rondlu wymieszać składniki na sos teriyaki i delikatnie zagotować. Zmniejszyć ogień (na najmniejszy), gotować bez przykrycia mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut aż sos lekko zgęstnieje. Ostudzić (gotowy sos teriyaki zlać do butelki i przechowywać w lodówce).

Rozgrzać piekarnik do około 175 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, a dodatkowo najlepiej mała kratkę. Łososia posmarować sosem teriyaki, ułożyć na blasze z papierem (lub na kratce, jeśli używacie) i wstawić do rozgrzanego piekarnika na przedostatnim poziomie (około 10 cm od dołu). Łososia piec przez około 15 minut co kilka minut smarując go dodatkową warstwą sosu teriyaki. Łososia nie należy przesuszyć, lepiej, żeby był lekko niedopieczony i różowy w środku.

W międzyczasie na suchą, gorącą patelnię wysypać ziarna sezamu i prażyć przez 1-2 minuty mieszając – przełożyć do miseczki.

 Do rondelka wlać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, podgrzewać do rozpuszczenia. Przygotowany wcześniej ryż do sushi przełożyć do miski (niemetalowej), dodać 150 ml doprawionego octu ryżowego i przykryć; odstawić.

Na patelni rozgrzać olej sezamowy, wrzucić szpinak, dodać 2 łyżki wody, 1-2 szczypty soli i przykryć. Podsmażać około 2-3 minuty. W tym czasie szpinak powinien prawie zupełnie zmięknać. Odkryć szpinak i podsmażać dalej mieszając aż zupełnie zmięknie; zdjąć z ognia.

W miseczkach układać doprawiony ryż sushi, na niego pieczonego łososia teriyaki oraz szpinak. Dekorować świeżym awokado, prażonym sezamem i siekanym szczypiorem.

Pieczony łosoś teriyaki z ryżem sushi najlepiej smakuje podawany na ciepło, jako danie główne.

pieczony łosoś teriyaki

pieczony łosoś teriyaki

pieczony łosoś teriyaki

Podobne przepisy