Site Overlay

Pascha wielkanocna na zimno

Pascha wielkanocna na zimno pojawiła się w naszym domu dopiero parę lat temu. I przyznam szczerze, że biorąc pod uwagę, jaką zrobiła furorę, nie do końca rozumiem dlaczego. Być może wynika to z faktu, że pascha wielkanocna na zimno jest tradycyjnym deserem, ale raczej z terenów wschodnich – Rosja, Ukraina, a nigdy nie mieliśmy tam żadnych korzeni. Tradycyjna pascha wielkanocna na zimno była przygotowywana ze śmietany i mleka, z których najpierw robiło się twaróg. Teraz używamy już raczej gotowych serów twarogowych, ale warto zainwestować w te dobrej jakości. Po wymieszaniu wszystkich składników, nadal formujemy kształt stożka czy piramidy (ma to być symbol grobu Chrystusa). Ale także tutaj można już wykorzystać kilka trików. W każdym bądź razie, od kilku lat nie ma opcji, żeby na naszym Wielkanocnym stole nie pojawiła się właśnie ona – pascha wielkanocna na zimno. Pyszna, serowa, obłędnie kremowa, pełna bakalii. Nie ma zwartej formy, nie da się jej łatwo pokroić. Oczywiście dzięki różnym ilościom składników, można uzyskać paschę mniej lub bardziej zwartą, ale przyznam szczerze, że właśnie tę delikatną, kremową, aksamitną, rozpływającą się w ustach, lubimy najbardziej.

Nasz przepis, choć oczywiście nasz ulubiony, to jeden z kilku. Paschę wielkanocną można przygotowywać także na ciepło.

pascha wielkanocna na zimno

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego dobrej jakości 3-krotnie mielonego
  • 5 żółtek (jajka sparzyć przed oddzieleniem żółtek!)
  • 200g masła (nie zamieniamy na margarynę)
  • 150ml śmietany kremówki, min. 30%, najlepiej 36%
  • 1 laska wanilii albo 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 250g cukru, najlepiej drobnego
  • 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 50g migdałów w płatkach albo słupkach
  • 100g rodzynek
  • 50g suszonych fig lub moreli
  • 50g suszonych daktyli
  • opcjonalnie: skórka otarta z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić z cukrem na gładki puszysty krem. Dodać wanilię i skórkę cytryny. Dalej ucierać pojedynczo dodając żółtka. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Dodawać partiami twaróg. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać łyżką.

Na dużym, głębokim sitku wyłożyć gazę/ ściereczkę lnianą etc (oczywiście czyste). Sito wstawić (a najlepiej powiesić na brzegach) dużej misy lub garnka. Do sita wyłożonego gazą przełożyć masę serową z bakaliami. Gazę zamknąć i obciążyć paschę – ciężką deską, talerzykiem, na nie można postawić garnek z wodą. Im lepiej obciążona pascha, tym lepiej się odsączy i będzie miała ładny, zwarty kształt. Obciążoną paschę wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, ale najlepiej na 48 godzin (Warto w tym czasie sprawdzać, czy płyn ściekający z paschy nie jest za wysoko).

Gdy pascha jest gotowa, odwijamy gazę i przekładamy paschę na talerz; można dodatkowo udekorować bakaliami.

pascha wielkanocna na zimno

pascha wielkanocna na zimno

pascha wielkanocna na zimno