Site Overlay

Paluszki serowe z sosem meksykańskim

Paluszki serowe z sosem meksykańskim to cudowna przekąska, którą uwielbiają chyba wszyscy nasi znajomi. Pyszny, ciągnący się ser, chrupiąca panierka i do tego obłędny sos meksykański – pikanto-słodki z prawdziwych pomidorów i papryki. Co prawda paluszki serowe z sosem meksykańskim wymagają nieco przygotowań (za to nieskomplikowanych) i niektórych może kusić, żeby kupić gotową mrożonkę, ale uwierzcie mi – to naprawdę nie to samo!

paluszki serowe z sosem meksykańskim

Składniki na kilkanaście paluszków:

  • ok. 400 g sera, najlepiej mozzarella
  • ok. 1 szkl. mąki
  • ok. 2 szk. bułki tartej
  • 4 jajka
  • 220 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 5 dużych zielonych oliwek z zalewy
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ser pokroić w podłużne kawałki (słupki) ok. 1cm x 1cm x 5 cm. W głębszym talerzu rozmłócić jajka. Na 2 inne wysypać mąkę i bułkę tartą. Kawałki sera obtaczać w jajku, mące, jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce (panierka musi być gruba, żeby utrzymać płynny ser). Tak przygotowany ser włożyć na min. 30 minut do lodówki, a najlepiej zamrażarki (dzięki temu panierka będzie przypieczona, ser się rozpuści, ale nie będzie z niej wypływać).

W międzyczasie przygotować sos meksykański pikantno-słodki: pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, oliwki i chili zmiksować malakserem na gładką masę. Dodać oliwę i ocet, ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

W dość szerokim rondlu (albo frytownicy) rozgrzać olej (ilość – na wysokość około 2 cm, żeby paluszki serowe były zakryte). Gdy olej będzie gorący smażyć wyjęte z zamrażarki paluszki na złoto (nie za długo, bo ser wypłynie). Paluszki serowe podawać z sosem meksykańskim, najlepiej na ciepło.

paluszki serowe z sosem meksykańskim

paluszki serowe z sosem meksykańskim

paluszki serowe z sosem meksykańskim