© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Paella z owocami morza i kurczakiem zabierze Was prosto na hiszpańskie wybrzeże. Paella jest jednym z najbardziej hiszpańskich dań. Miewa różne odmiany ze względu na region, w którym jest przygotowywana; swoje korzenie ma w Walencji. Ta podstawowa paella valenciana składa się z królika, kurczaka, ślimaków, fasoli, pomidorów, ziół i oczywiście ryżu. Inną odmianą jest paella marinera, do której dodaje się owoce morza, kalmary, krewetki, etc. Paella de verduras to odmiana dla wegetarian, a paella fideua nie zawiera ryżu, ale specjalny makaron fideo i składa się tylko i wyłącznie z owoców morza. Za to naszą ulubioną wersją jest paella mixta i taką właśnie Wam przedstawiamy – paella z owocami morza i kurczakiem: pełna aromatycznego ryżu doprawionego szafranem, bogata w małże, krewetki, z dodatkiem kurczaka i dorsza, pachnąca pomidorami, słodkawa od groszku. Wbrew pozorom paella z owocami morza i kurczakiem wcale nie jest ani trudna, ani czasochłonna, jest potrawą jednogarnkową (a właściwie jednopatelniową :) – w oryginalne przygotowuje się ją na wielkich patelniach z uchwytami – nazywa się je paellera lub właśnie paella). Podstawą paelli  z owocami morza i kurczakiem jest dobry ryż – średnioziarnisty, najlepiej z odmian do risotto (np. Arborio), który idealnie nasiąka smakami i aromatami składników paelli. 

paella z owocami morza i kurczakiem

Składniki (na sporą patelnię):

  • 500g ryżu do risotto 
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • ok. 350-400g filetów z dorsza bez skóry
  • 500 ml bulionu warzywnego, ewentulnie drobiowego
  • 375 ml wina białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki zielonej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych
  • ok. 250-300 g groszku zielonego łuskanego (może być mrożony)
  • ok. 300 g krewetek średnich (31-40) obranych (mogą być z ogonkami) – świeże lub mrożone
  • ok. 200 g krewetek całych większych (16-20)
  • ok. 300g mięsa małży (obrane, mrożone lub świeże, ewentualnie w zalewie)
  • ok. 300g małży w muszlach
  • ok. 300 g małży sercówek (vongole) – opcjonalnie
  • 2 szczypty szafranu
  • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 szczypty chili lub ostrej papryki hiszpańskiej/ węgierskiej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 3 liście laurowe
  • cytryna
  • natka kolendry/ pietruszki

Wykonanie:

Cebulę posiekać; obie papryki pokroić w drobną kostkę. Kurczaka pokroić w ok. 2 cm kawałki. Jeśli korzystacie z mrożonych owoców morza należy je rozmrozić (niekoniecznie do końca; soki, które wypuszczą w czasie podsmażania nadzą lepszy aromat całej paelli). Dorsza pokroić w kawałki 2-3 cm. Czosnek posiekać bardzo drobno lub zmiażdzyć. Jeśli używacie mrożonego groszku, nie należy go rozmarażać (wystarczy wyjąć go z zamrażaki na początku przygotowywania paelli).

Na dużej (naprawdę dużej) patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej kurczaka (ale nie przesmażyć) doprawiając solą i pieprzem. Kurczaka zdjąć z patelni. Wrzucić na tę samą patelnię średnie krewetki (uwaga – jeśli kupiliście krewetki już ugotowane, czyli różowo/pomarańczowe – pomijacie ten krok; dlatego najlepiej użyć surowych, czy to świeżych, czy gotowych, bo oddadzą aromat w tym etapie) – krewetki podsmażyć lekko aż zmienią kolor; zdjąć z patelni. Teraz na patelnię wrzucami mięso z małży (jeśli używacie małży w zalewie pomijamy ten krok, a na patelnię dodajemy jedynie kilka łyżek zalewy) i podsmażamy 2-3 minuty (uwaga, za długo gotowane małże twardnieją i robią się gumowate). Zdejmujemy małże z patelni. Teraz wrzucamy nasze małże w skorupkach i chwilę gotujemy pod przykryciem (aż się wszystkie otworzą; małże, które się nie otworzyły wyrzucamy!!!), zdejmujemy z patelni i postępujemy tam samo z większymi krewetkami w całości (pod warunkiem, że nie są gotowane; jeśli używacie gotowany, pomijamy ten krok). Podobnie dla małży sercówek, jeśli używacie.

Na patelnię, na której mamy teraz wymieszaną oliwę z sokami i aromatami kurczaka i owoców morza, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone papryki. Podsmażamy na niewielkim ogniu przez około 6-7 minut. Dodajemy czosnek,  liście laurowe, tymianek, rozmaryn, doprawiamy lekko solą i pieprzem i podsmażamy około minutę. Dodajemy pomidory z puszki (razem z sokiem). Zagotowujemy i lekko odparowujemy. 

Teraz na patelnię (nie zdejmujemy poprzednich składników!) wsypujemy ryż do risotto Uncle Ben. Mieszając podsmażamy, aż ryż się lekko zeszkli. Dodajemy szafran. Porcjami, stopniowo dodajemy na przemian bulion i wino do ryżu. Gotujemy na małym ogniu, mieszając; gdy ryż wchłonie porcję bulionu i wina, dodajemy kolejną. W ten sposób (dodając bulion i wino i mieszając) gotujemy ryż przez około 15-20 minut. Ryż powinien wchłonąć cały bulion i wino, ale pozostać „luźny”. 

Do przygotowanego aromatycznego ryżu dodajemy dorsza i krótko (ok. 3 min) podsmażamy. Następnie dodajemy podsmażone wcześniej: kurczaka, średnie krewetki, duże krewetki (zostawiamy kilka do przybrania), mięso małży, małże w skorupkach (także zostawiamy kilka do przybrania). Dodajemy groszek i wszystkie składniki delikatnie mieszamy i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty. 

Paellę z owocami morza i kurczakiem podajemy na patelni dekorując odłożonymi krewetkami i małżami; posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką i dodatkowo dekorujemy cząstkami cytryny.

Paella z owocami morza i kurczakiem, czyli witajcie w Hiszpanii :)

paella z owocami morza i kurczakiem

paella z owocami morza i kurczakiem

paella z owocami morza i kurczakiem

 

paella z owocami morza i kurczakiem