© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami rozgrzeje Was w chłodne dni i przypomni ciepłe lato pod palmami. A latem? Latem da Wam dodatkową energię :) Meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami jest bardzo kremowa (ale zaskakująco lekka) i orzeźwiająco pikantna (oczywiście możecie ją dostosować do Waszej tolerancji skali Scoville’a :) ). Znajdziecie tu pomidory, chili, czerwoną fasolę i kukurydzę, kumin, meksykański ser (który łatwo możecie zastąpić w razie potrzeby) i oczywiście nachosy :) Meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami wykorzystuje także świetny smak pieczonego kurczaka (najlepiej takiego z rożna).

meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami

Składniki:

  • 1 puszka (400g) pomidorów
  • 1 puszka (400g) czerwonej fasoli
  • 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża biała cebula
  • 250g pieczonego kurczaka, najlepiej z rożna
  • 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 180 ml śmietany kremówki słodkiej
  • 1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżka chili (uwaga, będzie ostro!)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (uwaga, będzie jeszcze bardziej ostro!)
  • 50g sera pepper jack (można zamienić np. na parmezan)
  • 100g sera cheddar łagodnego
  • kwaśna śmietana do dekoracji
  • świeża kolendra lub natka pietruszki 
  • 1 łyżka oliwy
  • nachosy w ilości dowolnej
  • 1 pomidor do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Kurczaka podzielić na kawałki wzdłuż włókien widelcem. Czerwoną fasolę odsączyć i przepłukać. Kukurydzę odsączyć. Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, chili, cayenne i kumin. Podsmażać mieszając ok. 1 minut do wydobycia aromatu. Dodać pomidory, fasolę, kukurydzę i kurczaka. Wymieszać. Zalać bulionem. Zagotować i gotować dalej około 15 minut na małym ogniu. Dodać kremówkę i sery, wymieszać. Sery musza się roztopić. 

Meksykańską zupę z pomidorami, serem i nachosami podawać na gorąco  – posypać pokruszonymi nachosami (resztę podać osobno), pokrojonym pomidorem i kolendrą, udekorować kwaśną śmietaną (łagodzi nieco ostrość).

meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami

meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami

meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami

meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami