Site Overlay

Małże duszone w winie – moules marinieres

Małże duszone w winie – moules marinieres to klasyka kuchni francuskiej. Cudownie aromatyczne, podawane z bagietką, z niesamowitym sosem własnym. Bardzo proste i szybkie do wykonania. Nieprzekombinowane, „a must have” dla miłośnika kuchni francuskiej, śródziemnomorskiej, także włoskiej (we Włoszech mule duszone w winie znane są jako cozza alla marinara). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie duszenia muli.

Małże duszone w winie - moules marinieres

Składniki:

  • 1 kg małży – świeżych albo mrożonych
  • łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • pół szklanki białego wina
  • opcjonalnie pieprz (najlepiej świeżo mielony) i sól
  • opcjonalnie: bagietka

Wykonanie:

Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, delikatnie zeszklić cebulę i czosnek. Wlać wino, zamieszać i  wrzucić mule. Dusić kilka minut mieszając co jakiś czas. Sos wytwarzający się w trakcie duszenia powinien „dostać się” do wszystkich muszli. Maksymalny czas duszenia to 6-8 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i zamieszać. Wyrzucić nieotwarte muszle. Małże duszone w winie czyli moules marinieres podawać w nieco głębszym talerzu z sosem powstałym w trakcie duszenia i świeżą bagietką.

Małże duszone w winie - moules marinieres

Małże duszone w winie - moules marinieres

Małże duszone w winie - moules marinieres