© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna- na chrupko, panierowane tylko w mące i posolone, podawane z cząstkami cytryny. Większość z turystów odwiedzających kraje śródziemnomorskie, zwłaszcza Chorwację, znają je doskonale. Trudno oderwać się od talerza pełnego małych smażonych rybek czyli girice albo gavun czyli ateryny. Ateryna to nazwa rodzajowa malutkich, kilkucentymetrowych rybek, które soli się, lekko panieruje w mące i smaży na głębokim oleju. W Chorwacji małe smażone rybki znane są jako girice albo gavun. Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna, są za to we Francji znane jako aquadelle. Do tego kieliszek pysznego białego wina i można się poczuć jak na wakacjach! 

Małe smażone rybki - girica albo gavun czyli ateryna

Składniki: 

  • 1kg ateryny albo innych małych rybek
  • mąka do panierowania
  • sól
  • cytryna w cząstkach
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Małe rybki opłukać (je się je w całości jak chipsy!). We frytownicy albo w głębokim rondlu rozgrzać mocno olej. Rybki porządnie osolić i panierować w mące. Smażyć na głębokim oleju kilka minut (na złoto). Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna podawać z białym winem.

Małe smażone rybki - girica albo gavun czyli ateryna

Małe smażone rybki - girica albo gavun czyli ateryna

Małe smażone rybki - girica albo gavun czyli ateryna

Małe smażone rybki - girica albo gavun czyli ateryna