Site Overlay

Makaron z sosem z kurka czerwonego

Makaron z sosem z kurka czerwonego czyli pasta e cocci – jedno z najbardziej włoskich dań, prosto z Neapolu czy Sorrento. Co prawda przekazaliśmy Wam już przepis na kurka pieczonego, ale opcja zrobienia z niego sosu do makaronu jest tak samo pyszna. Sos z kurka jest bardzo delikatny, lekki i wręcz wykwintny, choć bardzo prosty w wykonaniu. Makaron z sosem z kurka czerwonego prosto z Kampanii przeniesie Was na włoskie wybrzeże w oka mgnieniu. My użyliśmy tym razem makaronu typu spaghetti, ale można sos z kurka przygotować także z tagliatelle, fusilli (świderki), campenelle, casarecce albo jakimkolwiek Waszym ulubionym.

Zamiast kurka możecie użyć dorsza, dorady, limandy albo tilapii.

Makaron z sosem z kurka czerwonego

Składniki:

  • 2 kurki czerwone
  • ok. 150-200g pomidorków koktajlowych
  • 150 ml białego wina
  • oliwa
  • papryczka chili lub peperoncino
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 350g makaronu

Wykonanie:

Kurka czerwonego oczyścić. Czosnek obrać i rozgnieść. Na patelni rozgrzać oliwę i zbrązowić na niej czosnek – wyjąć go. Na oliwę dodać drobno poszatkowaną papryczkę. Podsmażać minutę. Włożyć na oliwę ryby. Lekko obsmażyć. Dodać wino i odparować. Ryba powinna być już gotowa (usmażona) – wyjąć ją z patelni i odłożyć. Umyte pomidorki przekroić na pół lub w ćwiartki i wrzucić na patelnię, na której smażyliśmy rybę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez kilka minut aż pomidorki zmiękną. W międzyczasie gotujemy makaron i obieramy kurka i dzielimy na małe kawałki. Rozdrobioną rybę dodać do sosu, dusić razem 3 minuty. Pamiętajcie, żeby makaronu po odcedzeniu nie przelewać zimną wodą – w ten sposób sos lepiej go „oblepi”. Odcedzony makaron dodajemy do sosu, mieszamy. Makaron z sosem z kurka podajemy posypany poszatkowaną natką pietruszki. I macie Włochy na talerzu 🙂

makaron z sosem z kurka czerwonego

makaron z sosem z kurka czerwonego