© Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia, teksty i materiały zamieszczone na blogu są własnością PociagDoKuchni.pl. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody PociagDoKuchni.pl jest zabronione.

Szybki przepis na elegancki makaron z owocami morza. Inny niż zwykłe spaghetti, z pewnością będzie pieścić podniebienia fanów frutti di mare i zaskoczy kubki smakowe pozostałych.

Składniki:

– makaron – używam zwykle farfalle, ale można też np. spaghetti, bucatini (takie grubsze spaghetti dziurawe w środku) albo fusilli (czyli świderki)

– krewetki, oczywiście najlepiej świeże, ale mogą być także mrożone koktajlowe

– małże – jak wyżej, mogą być ze słoika

– świeże zioła – rozmaryn, tymianek, można zastąpić suszonymi

– świeża bazylia

– pomidorki koktajlowe

– śmietana 18% (do zup i sosów)

– groszek konserwowy

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– oliwa z oliwek

– sól i pieprz

 

Makaron ugotować al dente. Nie przepłukujemy makaronu – nieprzepłukany fajniej przyjmuje sos. Cebule drobno pokroić, czosnek poszatkować, bądź przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i dalej podsmażamy aż lekko puszczą sok. Wrzucamy owoce morza – jeśli kupiliśmy mrożone, koniecznie odsączyć. Przy podsmażaniu rozmrożonych owoców morza wydzieli się dużo wody – trzeba ją odparować. Gdy zostanie nam niewiele wody, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami (bez bazylii). Dorzucamy groszek i wlewamy śmietanę, by zrobił się delikatny, kremowy sos. Chwilę dusimy. Makaron wykładamy na talerz, na makaron gotowy sos z owocami morza. Dekorujemy świeżą bazylią.

DSC_1658IMG_20140708_162008